Doi pietreni dintr-o sută au acte expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile de identitate sunt preschimbate mai greu, mai ales în mediul rural
Cărţile de identitate sunt preschimbate mai greu, mai ales în mediul rural

Printre cei 13.500 de nemţeni care nu au acte valabile, se numără şi peste 3.700 de minori. Aceştia au împlinit 14 ani, dar nu au solicitat actulde identitate.  

Cei mai mulţi nemţeni care nu au actele de identitate în regulă provin din mediul rural. În această situaţie sunt aproape 8.000 de persoane, în vreme ce 5.561 de orăşeni au „uitat“ să intre în legalitate în ceea ce priveşte actele de identitate.

„Specific judeţului nostru este faptul că multe din persoanele care nu sunt în regulă cu actele sunt plecate în străinătate“, spune comisarul-şef Veronica Bejenaru, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Neamţ.

Cereri de buletin triplate în perioada Sărbătorilor

Fenomenul este evident mai ales în zona de est a judeţului unde peste 3.300 de locuitori din comunele învecinate municipiului Roman nu şi-au actualizat cărţile de identitate.

„Muncim cu anii în Italia sau Spania, iar când ajungem pe acasă, în concedii, sunt cozile prea mari la ghişee, aşa că rămânem cu buletinele vechi“, se plânge Mariana B. o femeie din Adjudeni. Fluctuaţia cererilor pentru preschimbarea cărţilor de identitate este vizibilă mai ales în perioada Sărbătorilor.

„Dacă în cursul anului, în medie sunt 50-60 de solicitări pe zi, în vacanţele de Sărbători cererile chiar se triplează“, spun şefii DJEP. Deşi în 2009 au fost emise 41.290 de cărţi de identitate, lista nemţenilor cu probleme în acte a crescut cu încă 5.000. Aceste persoane s-au adăugat celor 8.310 restanţieri din anii trecuţi.

Raziile desfăşurate de poliţişti şi de angajaţii DJEP Neamţ în centrele sociale au adus în legalitate 700 de nemţeni. Alte 1.100 de persoane şi-au făcut carte de identitate cu ajutorul staţiei mobile de preluare a imaginii. Numărul mare de persoane fără acte de identitate din judeţ este şi rezultatul dezinteresului de care dau dovadă unii părinţi. „Sunt 3.735 de minori din Neamţ care, deşi au împlinit 14 ani, nu au solicitat eliberarea cărţii de identitate“, mai spune directorul DJEP Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite