Neamţ: PORTRET: Ioan Ghiuţă Ţarălungă: Doctorul plantelor din grădini şi livezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Ioan Ghiuţă Ţarălungă: Doctorul plantelor din grădini şi livezi
Neamţ: PORTRET: Ioan Ghiuţă Ţarălungă: Doctorul plantelor din grădini şi livezi

Şeful Unităţii Fitosanitare Neamţ este unul dintre puţinii specialişti din judeţ care cunoaşte soluţiile pentru însănătoşirea culturilor agricole.

e aproape 20 de ani, Ioan Ghiuţă Ţarălungă este cunoscut în Neamţ drept specialistul care găseşte leacul potrivit pentru orice cultură agricolă sau livadă atacată de dăunători. „De mic copil am fost interesat să observ natura, iar această pasiune mi-a folosit mai departe în carieră", îşi aduce aminte specialistul de la „Protecţia plantelor", care provine dintr-o familie de viticultori din judeţul Vrancea.

În perioada liceului, absolvit la Colegiul Naţional „Unirea" din Focşani, a fost atras însă şi de informatică, un domeniu nou în anii ’70. „Eram într-o clasă experimentală de informatică şi lucram pe calculatoare din grupa Felix", susţine şeful Unităţii Fitosanitare Neamţ. Pasiunea pentru lumea plantelor a fost însă mai puternică şi a urmat, la Iaşi, Facultatea de Horticultură.

S-a adaptat locurilor şi s-a stabilit la Neamţ

Deşi mărturiseşte că i-ar fi plăcut să rămână în Iaşi să facă cercetare, sistemul l-a repartizat în Neamţ pentru stagiul de practică. „Am fost trimis în comuna Urecheni, unde am profesat la o fermă de legume timp de trei ani. Aici am întâlnit oameni cu mentalitatea personajelor din cărţile lui Creangă. M-am adaptat repede pentru că m-am aplecat asupra zonei, obiceiurilor şi istoriei locurilor", adaugă specialistul.

A urmat un deceniu de activitate în comuna Tupilaţi şi şase ani la Războieni, perioadă în care a cunoscut-o şi pe viitoarea soţie. De aproape 20 de ani, specialistul conduce Unitatea Fitosanitară Neamţ. Zilnic parcurge culturile agricole şi livezile din judeţ şi supraveghează starea de sănătate a plantelor. „Medicina pentru plante este mai grea decât cea umană sau veterinară pentru că plantele nu vorbesc. O plantă devine expresivă prea târziu, când e bolnavă şi trebuie să-ţi dai seama foarte devreme ca să poţi interveni", spune specialistul.

Cu precauţia de a nu fi considerat „avocatul diavolului", acesta susţine rolul pozitiv al produselor fitosanitare. „S-au făcut multe greşeli în timp: am avut produse care omorau nu doar dăunătorii, ci însăşi plantele şi ce era în jurul lor. Acum sunt pe piaţă produse care ajută planta să se lupte singură", încheie Ghiuţă Ţarălungă.

întrebări şi răspunsuri


Agricultura ecologică şi produsele „bio“ sunt soluţii viabile pentru viitor?
Sunt soluţii pentru că presupun ecologizarea lumii şi reintegrarea omului în natură, dar, ca în orice activitate, extremele dăunează. Cele mai puternice otrăvuri pentru viaţă şi pentru om sunt chiar cele naturale. Grâul, fructele sunt atacate de ciuperci care prezintă microtoxine, produse chiar de planta respectivă. 
Cât de nocivă este folosirea ierbicidelor sau a îngrăşămintelor?      
A rămas acea mentalitate că aceste produse sunt otrăvuri şi nu medicamente. Orice medicament e un rău necesar, dar folosirea lor incorectă poate avea efecte dezastruoase. Foarte mulţi vor să scape singuri de problemele cauzate de dăunători şi stropesc cu produse după ureche, iar rezultatul este poluarea solului şi a produsului agricol.

ce-i place
Directorului de la „Protecţia plantelor“ îi place cel mai mult să facă plimbări în natură. „Am un hobby: să umblu prin păduri după bureţi şi să observ natura, ca un viciu al meseriei. Îmi place să mă integrez în natură, să ascult «muzica vieţii»“, spune doctorul în Ştiinţe Agricole.

ce nu-i place
Pentru că în profesia pe care o practică a văzut multe, lui Ioan Ghiuţă Ţarălungă îi displace intervenţia omului în echilibrul naturii. „Nu-mi place intervenţia brutală în natură. Avem atâtea religii care aduc imnuri vieţii şi totuşi nu ţinem cont şi intrăm cu bocancii plini de noroi în sufletul de lângă noi“.

profil
născut. 27.03.1956,
Jariştea, judeţul Vrancea.
studii. Facultatea de Horticultură Iaşi.
familie. Căsătorit, are un băiat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite