Deţinuţii-muncitori dau fiori trecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puşcăriaşii muncesc la amenjarea parcului din preajma Primăriei Dochia
Puşcăriaşii muncesc la amenjarea parcului din preajma Primăriei Dochia

Locuitorii din comuna Dochia au prins frică de când au aflat că pe lângă casele lor sunt aduşi să muncească loturi de puşcăriaşi

Vestea că un lot de deţinuţi lucrează lângă sediul Primăriei Dochia la amenajarea parcului s-a răspândit ca fulgerul în comună. 


„Nici nu este gard, pe unde lucrează ei. Încui uşa la casă, şi pun zăvorul la poartă. Ce-mi pot lua decât doi purcei, şi vreo câteva găini“, spune Olimpia Enaru, localnică în comună. Mai temătoare pare să fie Maria Toderică, o bătrână care locuieşte chiar în capătul satului. „Normal că-mi este frică. Ieri noapte s-au furat capacele de la puţuri. Încui poarta, încui uşa şi las câinele în ogradă“, spune femeia. Mai panicată, o consăteancă este dispusă la măsuri radicale: „Seara mă bag în casă, pun zăvorul, sting becul şi sănătate. Nu dau drumul de-ar fi să vină mama şi tata din groapă, nu-i deschid nici băiatului. Dacă bate la uşă, îi spun să vină dimineaţă”.


Simpla prezenţă a celor zece deţinuţi aduşi de la Penitenciarul Bacău în comuna Dochia nu ar trebui să creeze insomnii localnicilor, îi liniştesc autorităţile.


Puşcăriaşii muncesc pentru libertate


„Oamenii sunt speriaţi fără motiv pentru că deţinuţii sunt paşnici şi au venit însoţiţi de gardieni care-i păzesc îndeaproape“
, spune viceprimarul Vasile Pascaru. Edilul chiar îi laudă pe puşcăriaşi pentru zelul de care dau dovadă şi spune că în două zile au nivelat un munte de pământ.


„Sigur că s-ar fi găsit oameni din comună care să lucreze în locul deţinuţilor, dar noi nu putem interveni într-un contract, pentru că firma îşi aduce muncitorii necalificaţi de unde crede de cuviinţă“, mai spune viceprimarul. Firma Garden Center Bucureşti care a câştigat licitaţia pentru lucrările de amenajare a parcurilor din comunele nemţene Dochia, Bălţăteşti şi din oraşul Roznov foloseşte deţinuţi condamnaţi pentru infracţiuni uşoare, în baza unui contract încheiat cu Administraţia Penitenciarelor.


„Fiecare grupă a câte zece deţinuţi este supravegheată de câte trei gardieni care formează perimetre de siguranţă. Sunt tineri şi-şi văd de treabă, deoarece au înţeles că li s-a oferit o şansă de-a munci cinstit şi de-a părăsi penitenciarul mai repede“, a spus inginerul Mario Miniusi, reprezentantul firmei de construcţii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite