Decât vaccinaţi, mai bine închişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miruna Dascălu susţine că nici dacă va fi ameninţată cu închisoarea nu se va vaccina
Miruna Dascălu susţine că nici dacă va fi ameninţată cu închisoarea nu se va vaccina

Oamenii în halate albe refuză vaccinul pandemic, chiar dacă riscă să-şi plătească tratamentul în caz de îmbolnăvire.

Declaraţia secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, potrivit căreia persoanele care refuză vaccinarea împotriva gripei noi vor trebui să plătească atât tratamentul în caz de îmbolnăvire, dar şi eventualele testări pentru depistarea virusului au stârnit reacţii şi nemulţumiri în rândul pietrenilor.

Doar zece la sută din pietreni sunt vaccinaţi
Medicii sunt cei mai afectaţi de o eventuală decizie în acest sens, pentru că la această oră, doar 214 medici şi asistenţi medicali din judeţ s-au vaccinat. Prima reacţie negativă a venit chiar de la şefa biroului de epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ.


„Nu există o bază legală prin care Ministerul Sănătăţii să oblige cetăţenii în acest sens. Dacă nu vreau să mă vaccinez nu mă poate convinge nimeni, nici măcar sub ameninţarea plăţii“,
a declarat intrigată doctor Roxana Pipirigeanu. Nici directorul medical al Spitalului Judeţean Neamţ nu priveşte cu ochi buni decizia secretarului de stat. „Cred că nu s-a înţeles bine ce a spus dumnealui, pentru că altfel mi se pare un atentat la drepturile omului. Nu mă va convinge nimeni să fac acest vaccin“, a spus doctorul Sorin Ciobanu.


La fel de categorici sunt şi asistenţii. „Nu o să ma vaccinez niciodată, nici dacă mă va trimite la închisoare pentru asta“, a spus Miruna Dascălu, o asistentă medicală. Până acum, în judeţul Neamţ au fost imunizate 1.524 de persoane. În frigiderele DSP Neamţ mai sunt încă 13.500 de doze de vaccin pandemic, după mai bine de două săptămâni de campanie. 

Bolnavii cronic ignoră gripa porcină şi vaccinul

Pietrenii de rând sunt şi ei intrigaţi de declaraţia lui Adrian Streinu Cercel. Potrivit secretarului de stat, în categoria persoanelor cu risc obligate de minister să se vaccineze împotriva gripei porcine intră şi bolnavii cronic, precum cei care suferă de diabet, obezii şi hipertensivii. De asemenea, şi elevii şi studenţii sunt obligaţi să se vaccineze împotriva virusului A H1N1. Cei care refuză imunizarea vor plăti tratamentul în cazul în care se vor îmbolnăvi, deşi asta nu-i sperie pe bolnavi.


Dumitru Dobre, unul dintre bolnavii de diabet din judeţ, este extrem de indignat de măsurile care se iau la nivel înalt pentru a determina populaţia să accepte vaccinul. „Eu am motivele mele pentru care nu cred nici în gripa porcină şi nici în vaccin. De aici şi până la a fi obligat să plătesc pentru că refuz vaccinarea mi se pare o încălcare a drepturilor omului. Eu abia îmi iau tratamentul pentru că medicamentele nu sunt gratuite“, spune cu amărăciune pacientul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite