Decât şomeri, mai bine angajaţi ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două vânzătoare acceptă să lucreze fără acte
Cele două vânzătoare acceptă să lucreze fără acte

Sărăcia îi forţează pe mulţi pietreni să accepte munca la negru. Deşi ştiu că încalcă legea, oamenii sunt dispuşi să facă orice numai să aibă cu ce să trăiască de la o zi la alta.   

Revenit în ţară în vara lui 2008, după ce a lucrat pe un şantier din Italia, Petru L., de 37 de ani, s-a văzut nevoit să ia viaţa de la capăt. Are doi copii pe care trebuie să-i crească, aşa că a făcut tot posibilul pentru a-şi găsi o slujbă. S-a angajat ca distribuitor de marfă, dar şi-a pierdut locul de muncă în noiembrie anul trecut.


Acum a acceptat oferta unui prieten, care are o firmă de construcţii. Lucrează fără forme legale, iar salariul variază de la o lună la alta. „Nu-mi convine, dar nu am ce să fac. E bine şi aşa. Sper să treacă cât mai repede perioada asta şi să-mi găsesc şi eu un serviciu mai bun, ca să am şi vechime pentru pensie. Până atunci, trebuie să am grijă de băieţi“, povesteşte Petru.


Numărul şomerilor, dublu faţă de 2009


La început de an, 16.140 de nemţeni nu mai aveau un loc de muncă, de două ori mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. Frica de a rămâne fără un venit lunar îi determină pe mulţi să accepte orice, de la condiţiile impuse de angajatori şi până la a lucra fără forme legale. „Lucrez la un magazin din Dărmăneşti. Îmi dă 6.000 de lei pe lună şi acum mi-a spus că vrea să-mi treacă jumătate de normă pe cartea de muncă, dar eu să lucrez normă întreagă în continuare. Şi aşa nu am mai avut o zi liberă de trei săptămâni“, povesteşte Ramona, vânzătoare.


Dacă unii au încă norocul de a fi angajaţi cu acte în regulă, controalele făcute anul trecut de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ în cadrul campaniei „O zi pe săptămână“ au demonstrat că peste 300 de pietreni au acceptat şi munca la negru.


„Numai în octombrie 2009 au fost depistaţi 32 de angajatori la care lucrau 44 de persoane fără forme legale“, se arată într-un comunicat transmis de ITM Neamţ. În urma controalelor, cei mai mulţi lucrători la negru au fost găsiţi la firmele de construcţii, însă nici în panificaţie sau în alte domenii situaţia nu este mai bună. Dacă în anumite activităţi riscurile angajaţilor sunt mai mici, accidentele de muncă din construcţii îi sperie pe oameni.
„Au fost mai multe cazuri anul trecut şi ştim de ele. De multe ori lucrăm fără echipament şi în condiţii destul de periculoase, dar nu avem ce face“, recunoaşte Toader Ichim, angajat al unei firme de construcţii din oraş.

__________________

Dezavantajele lucrătorilor „la negru“
Cei care lucrează fără contract de muncă nu au dreptul la concediu de odihnă, nu beneficiază de indemnizaţii de şomaj, nu primesc indemnizaţii pentru creşterea copilului şi nici plăţi compensatorii în caz de concedieri ori spitalizare gratuită. Programul de lucru poate fi stabilit după voia angajatorului, iar salariul se stabileşte la mica înţelegere cu acesta.         

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite