De Bobotează, pietrenii vor bea apă sfințită de la robinete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Uzina de Apă a municipiului Piatra Neamț va avea loc vineri, 6 ianuarie, tradiționala ceremonie de sfințire a apei potabile. Apa din bazinele de filtrare este distribuită în rețeaua care asigură alimentarea și pentru locuitorii din trei comune învecinate orașului.

În ajunul sărbătorii, în curţile bisericilor sunt scoase butoaie care vor fi umplute cu apa ce va deveni agheasmă după ce preotul va scufunda în ea, în timpul slujbei, crucea şi mănunchiul de busuioc.

Pietrenii care nu vor ajunge la biserică pentru a lua agheasmă vor avea însă apă sfinţită de la robinete pentru că, în fiecare an, pe 6 ianuarie, Compania Judeţeană Apa Serv organizează un ceremonial religios la Uzina de Apă a oraşului.

„Din 2003, de când s-a înfiinţat compania Apa Serv, sfinţirea apelor de la Uzina de Apă, în ziua de Bobotează, se face an de an. Slujba este oficiată de părintele Iustin Capşa, de la Sarata", a declarat Bianca Gîdioi, purtătorul de cuvânt al Apa Serv.

Tradiția de sfințire a apelor durează însă mai bine de 15 ani, fiind inițiată de Aqua Calor, fosta societate care gestiona sistemul de termie, alimentare cu apă și canalizare din Piatra Neamț.

Copiii anunţă Botezul Domnului

Ritualul de Bobotează începe din Ajun, când preoţii parohi umblă din casă în casă pentru a sfinţi locuinţele. Chiar şi la oraş se păstrează încă tradiţia copiilor care vestesc venirea preotului strigând „chiraleisa" (Doamne miluieşte-n.r.).

Ce să faci de Bobotează ca să ai belşug în casă tot anul

Vreme închisă, cu ploi şi lapoviţă de Bobotează 

Credincioşii spun că agheasma le purifică trupurile şi că o păstrează pentru a o bea în zilele de post sau sărbătoare ori pentru a stropi cu ea mormintele rudelor.

Crucile de gheață înlocuite cu crucile din lemn

Din cauza vremii primăvăratice, preoții din Piatra Neamț sunt nevoiți să renunțe în acest an la crucile din gheață scoase în curtea bisericilor după tradiția de Bobotează.

Surse din cadrul Protopopiatului Piatra Neamț susțin că tradiția nu este însă obligatorie, iar preoții vor putea apela în acest an la crucile din altar, confecționate din lemn, care sunt folosite cu ocazia Paștelui.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite