Cursuri de înot gratuite la piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Gavril le dă lecţii de înot micuţilor de la ţară
Valentin Gavril le dă lecţii de înot micuţilor de la ţară

Învăţăceii care provin din familii cu venituri modeste pot să se familiarizeze cu toate stilurile de înot.

Tudor Ciupercă, elev în clasa a III-a la Şcoala nr.1 din Piatra Neamţ, nu ştia deloc să înoate la începutul verii, atunci când a venit pentru prima oară la cursurile de la piscina complexului sportiv VipSanGym.

„Îmi era frică la început, dar domnul profesor mi-a spus să sar în bazin, că numai aşa o să învăţ să înot. Până acum, am învăţat stilurile craul faţă şi spate, fluture şi bras. Cel mai mult îmi plac, însă, scufundările“, spune Tudor.

Metodă de răsplătit elevii buni la învăţătură
Profesorul Valentin Gavril, iniţiatorul cursurilor gratuite de înot, spune că i-a venit această idee pentru a răsplăti copiii buni la învăţătură, dar şi din dorinţa de a preveni cazurile de înec de la ţară.
„75 de copii provin de la şase şcoli din mediul rural şi de la o grădiniţă din Târgu Neamţ. S-au ales aceste şcoli în urma unei analize din care a rezultat că în foarte multe cazuri de înec petrecute în ultimii 10 ani victimele au fost copiii“, spune profesorul de înot.

Localităţile intrate în program (Slobozia, Dochia, Podoleni, Alexandru cel Bun) sunt traversate de râuri sau iazuri tentante în verile călduroase pentru o baie care se poate transforma în tragedie oricând.
O altă caracteristică a parteneriatului dintre Asociaţia CS „Valentin“ şi Consiliul Judeţean, care a făcut posibile cursurile de la piscină, a fost ca micuţii să provină din familii cu venituri modeste. „Părinţii care au posibilităţi materiale şi sunt interesaţi, vin oricum la înot, însă copiii de la ţară tânjesc şi după un duş. Nu am făcut doar şedinţele clasice în bazin, ci am avut şi discuţii psihopedagogice sau despre igiena corporală“, mai spune Valentin Gavril.

Cele trei luni de pregătire în bazinele de la piscină au necesitat o investiţie de 30.000 de lei pentru micuţii învăţăcei. În acest proiect s-au implicat în regim de voluntariat şi părinţi sau profesori de educaţie fizică şi sport de la şcolile de unde provin elevii. „Un alt câştig este că din acest grup am avut ocazia să facem şi o selecţie a copiilor care au aptitudini pentru a face nataţie de performanţă sau alte sporturi precum atletism sau lupte greco-romane“, mai spune profesorul Gavril.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite