Neamţ: Portret/Costel Chertic: Curăţă judeţul de schijele războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Portret/Costel Chertic: Curăţă judeţul de schijele războiului
Neamţ: Portret/Costel Chertic: Curăţă judeţul de schijele războiului

Şeful echipei de pirotehnişti de la Neamţ a ajuns să asaneze muniţia neexplodată după 15 ani în care a fost grănicer, respectiv pompier.

Plutonierul adjutant Costel Chertic conduce o echipa mică, dar mereu solicitată la intervenţiile de asanare a muniţiei neexplodate descoperite pe raza judeţului.

În doar doi ani de activitate, împreună cu specialiştii pe care îi coordonează, a condus peste 200 de misiuni. „Anul trecut, am fost pe locul şapte din ţară în ceea ce priveşte numărul misiunilor şi cantitatea de muniţie asanată“, se mândreşte plutonierul. Înainte de a ajunge pirotehnist, Costel Chertic a fost şapte ani grănicer pe malul Prutului şi pompier timp de opt ani în cadrul Grupului „Petrodava“ Piatra Neamţ.

„Unii colegi îmi spun în glumă «Mercenarul» din cauza traseului profesional“, spune Chertic. Cel mai tragic eveniment a avut loc în primăvară, la Bârgăoani, când un tânăr şi-a pierdut viaţa după ce a fost străpuns de schijele unui proiectil din care voia să facă o unealtă. „După acest caz, am ridicat nu mai puţin de 16 unelte agricole confecţionate de săteni din elemente de muniţie secţionate“, spune pirotehnistul.

Are sute de misiuni în fiecare an
Tot în acest an, a avut parte şi de cel mai mare proiectil descoperit într-o pădure de la Tarcău: un proiectil de 152 de mm, din Al Doilea Război Mondial, care cântărea 46 de kilograme. Una dintre cele mai solicitante perioade din activitate a fost anul 2008, cu 122 de misiuni de asanare pirotehnică şi 31 de misiuni de distrugere a elementelor de muniţie.

Tot anul trecut, au fost deschise primele două puncte pirotehnice: în pădurea Arinosu din comuna Ion Creangă şi în pădurea Cărbuna din Vânători. „După ce s-au găsit proiectile neexplodate, s-au extins cercetările şi s-au mai găsit şi alte elemente de muniţie“, explică Chertic.

profil
născut. 9 decembrie 1972, Piatra Neamţ.
studii. Şcoala militară de subofiţeri grăniceri „Avram Iancu“, Oradea.
familie. Căsătorit, are două fete.

întrebări şi răspunsuri
Care sunt zonele din judeţ înţesate încă de rămăşiţele războiului?
Cel mai mult avem de furcă în localităţile din jurul oraşelor Roman şi Târgu Neamţ. O zonă densă este de la Cristeşti, pe traseul pe care se retrăgeau nemţii din faţa ruşilor. De asemenea, în zona de munte găsim muniţie din Primul Război Mondial pentru că aici era graniţa cu Imperiul Austro-Ungar.
Ce tehnică folosiţi pentru a găsi muniţia?
Facem săpături în straturi succesive. Pentru a identifica exact locul, ne ajutăm înainte de detectorul de metale cu semnal acustic. Sperăm ca anul viitor să fim dotaţi cu un detector care permite şi vizualizarea muniţiei din pământ.

ce-i place: Lui Costel Chertic îi place orice activitate pe care o poate desfăşura în aer liber, fie că ţine de meseria pe care o practică, fie că e vorba de recreere. „Îmi place să ies la pescuit, dar nu prea am timp, că trebuie să fiu tot timpul pregătit de intervenţie“.

ce nu-i place: Îi displace  ignoranţa oamenilor atunci când descoperă rămăşiţe ale războiului şi acţionează impropriu. „Nu-mi place că semenii noştri nu conştientizează pericolul la care sunt expuşi. Un proiectil odată explodat nu mai poate fi oprit“, spune Chertic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite