Neamţ: Exponate unicat la Muzeul Cucuteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Exponate unicat la Muzeul Cucuteni
Neamţ: Exponate unicat la Muzeul Cucuteni

Instituţia de cultură din Piatra Neamţ găzduieşte 70% din patrimoniul cucutenian descoperit până în prezent în lume

Pietrenii pot admira în fiecare zi, mai puţin lunea, cele patru tipuri de vase caracteristice acestei culturi.

Expoziţia permanentă de la muzeul situat pe strada Ştefan cel Mare cuprinde peste 1.000 de piese cucuteniene. „Muzeul Cucuteni de la Piatra Neamţ deţine cea mai variată şi bogată colecţie Precucuteni-Cucuteni. Civilizaţia Cucuteni este una a superlativelor din toate punctele de vedere“, spune Constantin Preoteasa, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Judeţean.

1.000 de piese cucuteniene

Expoziţia cuprinde 70% din patrimoniul cultural cucutenian descoperit până în prezent în lume. Practic, Muzeul de Istorie şi Arheologie de la Piatra Neamţ este singurul din lume care studiază valorificarea artei cucuteniene.

„Cele mai importante piese din cultura Cucuteni sunt complexele de cult de la Poduri şi de la Ghelăieşti şi tezaurul de obiecte de podoabe de la Brad“, a mai completat cercetătorul Constantin Preoteasa.

Cele patru tipuri de vase care sunt caracteristice culturii Cucuteni stârnesc un real interes. Acestea sunt vasele care au coroană, vasul de tip „Hora de la Frumuşica“ , vasele binoclu de la Truşeşti şi vasele colonete de la Poduri şi Izvoare. „Am auzit că unele exponate din cadrul muzeului sunt prezentate în mari muzee ale lumii şi am vrut să văd despre ce este vorba. Mi se pare foarte interesant“, spune pietreanca Luminiţa Drăghici. 

Cei interesaţi să viziteze expoziţia vor plăti 3 lei pentru biletul de intrare, dacă sunt adulţi şi 1,5 lei, dacă sunt elevi, studenţi sau fac parte dintr-un grup organizat. Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni este deschis de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite