Neamţ: Ceramica de Cucuteni va fi expusă la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Ceramica de Cucuteni va fi expusă la New York
Neamţ: Ceramica de Cucuteni va fi expusă la New York

Cele mai valoroase exponate din patrimoniul Muzeului Judeţean Neamţ vor fi admirate în Statele Unite, timp de patru luni.

Cele mai importante piese arheologice ale culturii Cucuteni aflate la Piatra Neamţ au fost trimise în Statele Unite. Cele aproape 550 de artefacte  vor participa la o expoziţie găzduită în perioada noiembrie 2009 - februarie 2010 de Institutul pentru Studierea Lumii Vechi (Institute for the Study of the Ancient World) de la Universitatea New York.

Obiectele de patrimoniu trimise peste ocean au o vechime de aproape 7.000 de ani. „Cele mai vechi piese sunt Gânditorul de la Târpeşti şi Soborul Zeiţelor de la Poduri, care sunt datate pe la aproximativ 4900 şi respectiv 4750 înainte de Hristos“, a precizat Constantin Preoteasa, cercetător la Muzeul Cucuteni din cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

Vestigii adunate din toată Moldova

Printre exponatele cele mai valoroase de la New York se numără şi trei vase unicat. „Am trimis un vas cu suport şi colonete, specific numai culturii Cucuteni. Vor mai fi expuse tezaurul cu obiecte de podoabă de la Brad, judeţul Bacău, două discuri de aur cucuteniene sau cele trei celebre complexe de cult de la Ghelăieşti, absolut unicate“, a precizat Preoteasa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite