Neamţ: PORTRET: Cristina Costache: Şi-a dedicat viaţa florilor de mină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Cristina Costache: Şi-a dedicat viaţa florilor de mină
Neamţ: PORTRET: Cristina Costache: Şi-a dedicat viaţa florilor de mină

De dragul naturii, pietreanca a practicat meserii precum cea de geolog, profesor de geografie şi bibliotecar la Centrul de Informare Turistică.

Cristina Costache a devenit geolog datorită dragostei pentru natură şi a înclinaţiei spre ştiinţele exacte. Pietreanca îşi aminteşte că „anii studenţiei au fost superbi, deşi au fost în perioada comunismului. În facultate am învăţat ce înseamnă foamea şi de atunci mănânc orice“.

După absolvirea studiilor în geologie, a lucrat timp de şase ani la Mina de Uraniu de la Crucea, din judeţul Suceava. „Nu am fost mulţumită acolo pentru că nu am putut să mă pun în valoare“, adaugă Cristina. Acesta a fost motivul pentru care alţi şase ani s-a dedicat învăţământului şi a predat în mai multe şcoli din Neamţ geografia şi geologia.


Colecţii şi expoziţii cu flori de mină


Încă din timpul facultăţii a început să adune flori de mină şi roci. „Am strâns pietre de peste tot, din munţi, când mergeam în excursii, de pe şantiere sau primite cadou“, spune Cristina Costache. În prezent, deţine o colecţie de peste 40 de piese, dintre care un cristal mare de cuarţ, flori de mină de gips din Sahara, agate şi ametist. Mai mult decât atât, în fiecare şcoală unde a predat a organizat expoziţii. 

Pietreanca spune că „este o colecţie pe care nu o voi închide niciodată, tot timpul sunt în căutare de roci. Le colecţionez nu numai că sunt frumoase, ci şi pentru că ştiu cum s-au format şi le consider adevărate daruri ale naturii“.


Bibliotecar de 12 ani


„Schimbările de meserii au reprezentat o evoluţie pentru mine“, mărturiseşte Cristina Costache. Din 1997, în urma unui concurs a devenit bibliotecar la secţiile pentru adulţi, presă şi în cadrul Centrului de Informare Turistică de la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“. Pe lângă faptul că s-a implicat intens în crearea acestui centru, în 2003 a realizat Harta Fizică şi Turistică a Judeţului Neamţ (în colaborare).


A semnat cărţi de geologie şi geografie


Pe lista reuşitelor Cristinei sunt şi Harta Masivului Ceahlău (în colaborare) şi Ghidul Turistic al Judeţului Neamţ (coautor). „Lucrările s-au dovedit a fi foarte apreciate de turişti, profesori şi chiar de ghizii turistici“, precizează cu mândrie pietreanca. A participat şi organizat standul judeţului pentru opt târguri de turism, iar în prezent urmează un curs de ghid turistic.

întrebări şi răspunsuri


Ce amintiri aveţi din excursiile pe care le-aţi făcut în natură?
Pot să vă spun că anul trecut am văzut porci mistreţi chiar pe Cârlomanul, când eram într-o plimbare cu prietenii. Anul acesta mi-au tăiat calea două capre negre în Cheile Şugăului. În studenţie am fost în excursie în Retezat şi am făcut insolaţie de nu m-am putut ridica din pat trei zile. 


 Ştiu că aţi jucat şi teatru. Mai aveţi timp pentru această pasiune?
Teatru am început să fac întâmplător. Când mi s-a propus să lucrez cu trupa Teatrului Act, a Casei de Cultură a Sindicatelor Neamţ am refuzat categoric, nu credeam că pot face faţă. Am dat o probă şi am interpretat rolul Ralucăi în spectacolul „Omul care a văzut moartea“. Din lipsa timpului am fost nevoită să renunţ.

ce nu-i place
Bibliotecara spune că detestă să fie inactivă, că trebuie să-şi umple timpul cu ceva. „Nu-mi place situaţia social-politică din ţară, pe care momentan o văd fără ieşire“, completează Cristina Costache. Urăşte mitocănia, lipsa de maniere şi lucrurile lipsite de calitate.

profil
născută. 15 decembrie 1961, Piatra Neamţ.
studii. Facultatea de Geologie, Bucureşti.
familie. Necăsătorită.

ce-i place
„Îmi place când plouă şi când e furtună pentru că îmi dă o energie extraordinară. Dacă ninge, mă simt ca într-o poveste“, spune pietreanca. Nu ratează niciun sfârşit de săptămână pe care să nu-l dedice plimbărilor şi excursiilor în aer liber. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite