Crăciun pe rit vechi fără biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul îşi aşteaptă enoriaşii într-un lăcaş improvizat
Preotul îşi aşteaptă enoriaşii într-un lăcaş improvizat

Nici în acest an lipovenii din oraş nu au o biserică adevărată în care să întâmpine Naşterea Domnului.

Ortodocşii pe stil vechi participă, în această seară, la slujba de Crăciun tot într-un lăcaş de cult improvizat, în care nu încap mai mult de o sută de persoane. „Enoriaşii vin în biserica micuţă şi se roagă. Noi aşteptăm să se construiască o biserică adevărată. Abia s-au ridicat zidurile, dar lucrările merg foarte greu, din lipsa fondurilor. Sperăm ca în doi – trei ani să reuşim“, a spus preotul paroh Sava Pricop.


Lăcaş făcut scrum în 2008


Biserica Lipovenească „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Piatra Neamţ a fost mistuită de flăcări pe 29 februarie 2008. Preotul spera şi atunci ca, în maximum trei ani, să se ridice o nouă biserică, însă au trecut deja doi ani şi termenul se prelungeşte. „Ne-au promis că nu avem mult de aşteptat. Noi suntem bătrâni şi tare ne-a durut sufletul când a ars. Poate dă Dumnezeu şi vom avea o biserică nouă cât mai suntem în viaţă“, speră pensionara Tatiana Onilă.


Cei aproape 250 de enoriaşi nu şi-au pierdut încă speranţa şi, în ciuda vârstei înaintate, participă în continuare la slujbele oficiate de preotul Sava Pricop. „Oamenii mai vin. Noi suntem bătrâni şi acum ne apropiem şi mai mult de biserică. Credinţa e aceeaşi, chiar dacă avem biserică sau nu. E păcat că nu se grăbesc lucrările pentru ridicarea noului lăcaş“, spune Ion Maftei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite