Portret/Cosmin Pintilie, primarul tinerilor în Consiliul Local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de istorie, crede că sistemul de învăţământ în care studiază trebuie modificat pentru a veni în sprijinul geniilor, care aleg să părăsească ţara.

Cosmin Pintilie este de cinci luni promotorul intereselor tinerilor din oraş. Liceeanul a fost ales primarul Consiliului Local al Tinerilor, iar alături de echipa sa pe care o apreciază foarte mult încearcă să-i ajute şi să-i mobilizeze în activităţi constructive pe cei de vârsta lor. Şi-a depus candidatura la alegerile şcolare la iniţiativa prietenilor, iar acum munceşte mult pentru a nu-şi dezamăgi alegătorii. 

Am câştigat aceste alegeri cu o listă de proiecte bine pusă la punct şi cu sprijinul colegilor. Nu aş fi reuşit nimic până acum fără echipa pe care o avem la CLT. Vrem să continuăm munca la fel ca până acum, dacă colegii noştri ne-au acordat încrederea lor ar fi păcat să nu ne respectăm promisiunile", spune convingător liderul.

Printre reuşitele echipei de peste 20 de tineri consilieri de la Consiliu se numără concursuri de orientare turistică, evenimente mondene şi multe proiecte de finanţare pentru planurile de educaţie ale elevilor. „ La ultimul concurs, unul de orientare turistică am reuşit să atragem peste 30 de echipe. Nu cred că premiile le-au trezit interesul, ci simplu gând că vor petrece momente frumoase alături de colegi şi îşi vor face prieteni noi. Asta reprezintă şi mulţumirea muncii noastre", a completat Cosmin.

Următorul proiect pe rol din şedinţele Consiliului Local este balul e Dragobete. La evenimentul care se doreşte a fi unul de amploare, participă atât mebrii CLT cât şi liceeni voluntari. „Nu avem nimic împotriva sărbătorii de Valentine's Day, dar dorim să reamintim tinerilor că Dragobetele nostru a fost înainte de fenomenul 14 februarie. Aşadar sperăm să menţinem şi tradiţiile româneşti în preferinţele liceenilor şi ne aşteptăm să cooptăm cât mai mulţi îndrăgostiţi care doresc să petreacă alături de noi".

Azi primar, mâine parlamentar

Liderul tinerilor pietreni studiază ştiinţele sociale în cadrul Colegiului Naţional „Petru Rareş"şi îşi completează studiile politice şi istorice pentru a se pregăti să cucerească cu succes scena politicului românesc. Olimpic naţional la istorie, Cosmin visează ca peste câţiva ani să reprezinte interesele tinerilor într-o Organizaţie Nonguvernamentală.

Mi-ar plăcea să militez pentru drepturile tinerilor şi să beneficiem de o lege specială, prin care banii pentru nevoile celor care nu au posibilităţi financiare să vină deja incluşi în bugetul de stat", explică viitorul politician.

Cosmin a decis că va fi şi în viitor un promotor al democraţiei liberale după ce a participat la o sesiune de proiecte pe tema existenţei foştilor deţinuţi politic din perioada comunismului.

A fost o experienţă marcantă pentru mine şi ceilalţi colegi. Discuţiile cu persoanele din Piatra Neamţ care au fost martorii şi victimele unor atrocităţi greu de imaginat au însemnat mult pentru mine. De atunci, comparând regimul pe care îl trăim acum cred că suntem norocoşi şi ar trebui să profităm cum putem mai frumos de această libertate", a încheiat Cosmin Pintilie.

-------------------------

Profil

Data naşterii: 19 octombrie 1992, Piatra Neamţ

Studii: elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş"

Familie: două surori şi un frate

Întrebări şi răspunsuri:

Unde crezi că vei fi peste 10 ani?

Până atunci cred că voi fi terminat studiile de bază pentru a-mi începe o carieră aşa cum  îmi doresc. Visez să lucrez pentru oameni, să ajut semenii în nevoie, dar în special tinerii. În activităţile pe care le desfăşurăm în cadrul Consiliului Local al Tinerilor am ajuns să fim la curent cu toate nevoile lor şi consider că avem nevoie de nişte legi clare, care să le ofere o şansă în plus celor care vor să se realizeze cu ajutorul cunoştinţelor acumulate în şcolile din România.

Cât de necesar este un consiliu al tinerilor şi cum influenţează activităţile voastre educaţia din plan local?

Cred că ce am încercat noi să facem în primele cinci luni de mandat a fost benefic pentru toţi cei care au participat la activităţile noastre. Începând de la faptul că am reuşit să adunăm foarte mulţi tineri în jurul concursurilor pe care le-am iniţiat şi avem voluntari din toate liceele care participă constant la şedinţele noastre, cred că putem considera CLT-ul o reuşită a activităţii noastre în general.

----------------------

Ce îi place: Pietreanul este pasionat de istorie. Studiază singur atât trecutul României, cât şi al ţărilor din întreaga lume. „Îmi place să fiu înconjurat de prieteni, să ies la plimbări prin natură. Ador să călătoresc şi încerc pe cât posibil să merg în toate excursiile din ţară şi din străinătate pe care le organizează profesorii din şcoala mea".

Ce nu-i place: Tânărul liceean se consideră o persoană energică şi nu îi plac oamenii care nu preţuiesc timpul. În plus consideră că pietrenii pot regândi educaţia de cetăţeni cu sprit civic. „ Ar fi foarte bine dacă am încerca să fim mai primitori, mai civilizaţi. Am putea începe chiar cu noi înşine. Aş vrea ca pe viitor pietrenii să fie mai responsabili cu lucrurile frumoase din oraş şi să încerce să gândească constructiv atât pentru ei personal, cât şi pentru întreaga comunitate".

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite