Coş de Paşte: porc în loc de miel, ouă austriece şi cozonaci cu E-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii au început să-şi facă deja calculele pentru coşul de sărbătoare. Pentru mulţi, masa îmbelşugată va rămâne un vis. 

Roşiile din Bulgaria, ardeii din Turcia şi ouăle din Austria vor goli buzunarele celor care-şi vor face aprovizionarea din pieţele pietrene. Iar când au auzit că kilogramul de carne de miel se va vinde cu 20 de lei, gospodinele l-au înlocuit cu purcelul. „Anul ăsta, la mine în casă o să se mănânce carne de porc. Am cumpărat unul împreună cu o vecină de bloc. Am făcut deja cârnaţii şi preparatele şi cred că o să-mi ajungă carnea până la vară“, ne-a declarat Georgeta Gogu, casnică.


La piaţă, preţurile la carnea de miel sunt cu 20% mai mari faţă de anul trecut, respectiv între 18 şi 20 de lei kilogramul. Chiar şi aşa, ei nu pot cumpăra decât miei foarte mici, din care nu rămâne multă carne după ce se îndepărtează oasele.

Roşii româneşti, în mai
„Anul acesta Paştele cade foarte devreme, iar noi avem mieii numai din februarie. În plus, iarna a fost grea şi nu s-au dezvoltat cum ar fi trebuit“, explică Ionela Bodescu, crescător de oi. La raionul de legume, nemţenii nu au decât oferte din străinătate deoarece produsele româneşti apar abia prin luna mai. „Producţia românească a întârziat din cauza iernii grele. Nu este rentabil să forţăm încălzirea în sere, pentru că şi aşa costurile întreţinerii sunt foarte mari“, a precizat Viorel Butaş, comerciant de profil. Astfel, un platou de aperitive poate ajunge la cel puţin 50 de lei, în

funcţie de „delicatesele“ cumpărate, iar brânzeturile scot şi ele bani mulţi din buzunare întrucât kilogramul de caş este 16 lei. În aceste zile, un kilogram de roşii de import nu se găseşte sub 5 lei, iar ardeii se vând la 10 lei kilogramul. Un litru de vin bun începe de la cel puţin 9 lei, iar de cozonacii preparaţi de patiserii nu se apropie decât cei care pot să dea câte 10 lei de kilogram.

„Eu cred că o să cumpăr numai un singur cozonac. Nu mai am nici timp şi nici bani să mai iau tot ce este necesar pentru preparatele la cuptor. O să fie o masă ca în fiecare zi, numai că o să fim împreună“, a explicat Iulia Mareş, după ce a dat de ieri comandă la unul dintre laboratoarele de patiserie din oraş.

Bonuri de masă la tarabe
În medie, preţul coşului de Paşte este de 500 de lei, sumă pe care puţini pietreni şi-o pot permite. „În casă intră lunar 2.000 de lei. După ce plătim toate facturile, rămânem cu cel mult 1.200 de lei. Avem copii la şcoală şi ne este foarte greu“, a spus Bianca Vartic, profesoară. Pentru a veni în sprijinul nemţenilor fără bani, dar mai ales pentru a nu se întoarce cu mieii la stână, crescătorii de animale primesc şi bonuri de masă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite