Neamţ: Corina Mariş Dănilă: „Arta îţi oferă libertate maximă“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Corina Mariş Dănilă: „Arta îţi oferă libertate maximă“ (PORTRET)
Neamţ: Corina Mariş Dănilă: „Arta îţi oferă libertate maximă“ (PORTRET)

Pietreanca este profesoară de educaţie vizuală la patru şcoli din Piatra Neamţ, pictoriţă şi fotograf la evenimente speciale.

Talentul Corinei Mariş Dănilă a fost descoperit în clasa a VII-a de profesorul ei de desen, cunoscutul artist plastic pietrean Dumitru Bezem. „Domnul profesor a chemat-o pe mama la şcoală şi a sfătuit-o să mă dea la Liceul de Artă“, îşi aminteşte tânăra. Din acel moment, Corina a început să ia arta fotografică în serios.

În 1999 a intrat la Liceul „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ, la clasa de artă decorativă sub îndrumarea profesorului Camelia Tănase, iar din clasa a X-a a început să-şi expună lucrările. „Prima mea expoziţie a fost la un bal caritabil care-şi propunea să ajute tineri artişti, îmi amintesc pentru că în acea seară am vândut toate lucrările“, adaugă artista.

Lucrări decorative şi abstracte
„Ce fac eu se numeşte artă decorativă. Lucrez nonfigurativ în plan abstract“, explică tânăra. Stilul şi l-a definitivat încă din timpul liceului, când s-a simţit atrasă de creaţiile lui Gustav Klimt. Corina povesteşte că artistul austriac a influenţat-o mult în compoziţie şi culoare.


„Am văzut lucrările lui în albumele de artă, dar am reuşit să-mi cumpăr o umbrelă imprimată cu una dintre creaţiile lui“, completează amuzată pietreanca. În timp, Corina a participat la 17 expoziţii de grup şi a avut şase expoziţii personale. „Cea mai importantă pentru mine este prima expoziţie personală care a avut loc la Iaşi şi a fost chiar de ziua mea“, spune tânăra. De doi ani, Corina Mariş este profesoară de educaţie vizuală pentru elevii din patru şcoli din Piatra Neamţ.
„Munca la catedră te menţine jovial şi dinamic, dar este şi o mare responsabilitate. Copiii au o imaginaţie bogată, iar cei mici au o naivitate irezistibilă“, povesteşte Corina.

Corina Mariş Dănilă este printre puţinele femei din Piatra Neamţ care fac fotografii la nunţi şi botezuri. Totul a început în timpul facultăţii, când îşi căuta un job pentru bani de buzunar. A intrat în contact cu o firmă care organiza evenimente din dorinţa de a colabora la decoratul sălilor, însă patronii vroiau să angajeze fotograf.


„Coincidenţa a făcut ca în acea perioadă să am o expoziţie de tablouri şi printre ele şi fotografii făcute de mine.
Le-am spus despre asta şi m-au luat“,
povesteşte artista. Deşi profesia de fotograf este practicată mai ales de bărbaţi, Corina spune că „printre bărbaţi m-am învăţat să fiu mai puternică. În plus, îi apreciez pentru sinceritate“.

Profil

Născută. 17 ianuarie 1985, Piatra Neamţ.
Studii. Masterat
în artă aplicată,
Universitatea de Arte Iaşi.
Familie. Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Care dintre cele trei ocupaţii reprezintă cel mai mare interes pentru tine?
Din punct de vedere spiritual, arta îţi oferă libertate maximă. Social însă mă ajută fotografia pentru că se câştigă mai bine decât în învăţământ. Mai mult decât atât, cunosc mulţi oameni şi mă ajută să socializez.
Ce îţi impui ca artistă pe viitor?
Cum am spus într-un interviu la prima mea expoziţie, mi-aş dori ca semnătura mea să fie cunoscută şi recunoscută. Mi-am dat seama că asta vreau pentru că atunci când te uiţi la semnătura lui Bezem deja ştii ce valoare are.

Ce-i place

„Iubesc oraşele mari şi aglomerate, pot să văd arhitecturi noi, oameni noi şi expresiile acestora“ spune artista. Pasionată de munca ei, se declară încântată de orele de desen cu elevii de clasa a V-a pe care-i găseşte liniştiţi şi creativi.

Ce nu-i place

Corinei îi displace să vadă oameni îmbrăcaţi în negru, considerând că din punct de vedere artistic aceştia nu-i transmit nimic. „Mă omoară impoliteţea şi lipsa de respect. În plus, detest superficialitatea“ adaugă Corina.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite