Cordun înfloreşte din afaceri cu ţevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2009, taxele şi impozitele plătite de la fabrica de ţevi din zonă au asigurat venituri de 2 milioane de lei, ceea ce înseamnă 30% din bugetul Primăriei Cordun.

Fabrica a fost mutată de la Roman la Cordun în 1998. “În primul an în care a plătit taxele şi impozitele la comună, când întreprinderea avea circa 5.000 de salariaţi, sumele încasate reprezentau jumătate din bugetul comunei. Acum, când mai are circa 1.000 de angajaţi, de la Arcelor Mittal Steel încasăm 30% din buget”, a detaliat Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.


Bani pentru racordarea la gaz

Anul trecut, de la fabrica de ţevi s-au încasat 0,8 milioane de lei impozite pentru teren şi construcţii şi încă 1-1,2 milioane de lei din cota de 47% din impozitul pe salarii. În total, rezultă că fabrica a trimis primăriei două milioane de lei. Cu banii luaţi de la Arcelor Mittal Steel în ultimii ani, în comună s-a construit una dintre cele mai moderne primării din judeţ, în valoare de nouă miliarde de lei. Apoi sătenii au fost racordaţi la gaz metan.

„În anul 2000, pentru că cei de la Fabrica de Ţevi spuneau că nu au cu ce să îşi plătească impozitele, am făcut o compensare în valoare de aproape patru miliarde de lei, în contul cărora am luat ţeavă pentru reţeaua de gaz metan. Am realizat un parteneriat public-privat, cu SC Cordun Gaz SA, care are acum un capital social 2,8 milioane de lei, dintre care 0,7 milioane de la Consiliul Local, deţinătorul a 25%, din acţiuni“, a mai spus primarul Diaconu.Odată realizată reţeaua de gaze naturale, instituţiile publice din comună au fost dotate cu centrale termice pe gaz metan. „Am reabilitat sistemele de încălzire din şcoli, în perioada 2006-2007. Cu aproximativ 0,35 milioane de lei, am montat în şcoli şi grădiniţe 12 centrale termice pe gaz“, a adăugat Adrian Diaconu.


Alte investiţii au constat în finalizarea unei grădiniţe de 225 de locuri, cu 1,4 milioane de lei, realizarea a două centre de zi pentru bătrâni, în valoare de 0,65 milioane de lei fiecare, reabilitarea trotuarelor şi drumurilor. Apariţia fabricii de ţevi în comună a atras ulterior şi alţi agenţi economici.

Investiţie de 16 milioane de euro


Soceram SA Bucureşti a cumpărat 10 ha de teren în comună şi va investi 16 milioane de euro. Au plătit deja 0,5 milioane de lei taxe de autorizare“, a zis primarul. De asemenea, un alt contribuabil care asigură circa 5% din bugetul comunei este magazinul Dedeman de la drumul european E85, situat înainte de intrarea în Roman dinspre Iaşi, care are circa 200 salariaţi. Comuna Cordun are 7.583 de locuitori, în trei sate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite