Copiii nemţeni, campioni la tâlhării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii sunt puşi să cerşească la colţ de stradă de părinţi care nu au vârsta majoratului
Micuţii sunt puşi să cerşească la colţ de stradă de părinţi care nu au vârsta majoratului

Minorii-infractori din Neamţ s-au specializat în furturi şi tâlhării, iar faptele cu violenţă sunt tot mai frecvente şi în rândul micuţilor care nu au nici măcar carte de identitate.

Poliţiştii nemţeni au cercetat, de la începutul acestui an şi până acum, peste 329 de fapte comise de infractorii care nu au nici 18 ani. „Majoritatea faptelor comise de minori sunt infracţiuni de furt, iar tâlhăriile sunt în forma simplă, prin smulgere de obiecte. În primele nouă luni ale anului 2010, minorii nu au fost implicaţi în fapte grave cum ar fi: omoruri, tentative de omor, violuri sau lovituri cauzatoare de moarte“, a declarat comisar şef de poliţie Aurelian Vasea Şoric, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Micii infractori au învăţat deja că vârsta îi salvează de răspunderea penală, astfel încât 167 de minori care n-au împlinit încă 14 ani au intrat în vizorul poliţiştilor în primele nouă luni. Din păcate, există şi copii care de abia au învăţat să facă primii paşi şi care sunt exploataţi de părinţi la cerşit. „Îi vezi pe la toate colţurile de stradă. Îşi scot copiii dezbrăcaţi în frig şi speră să stârnească şi mai mult mila oamenilor. Aşa îi învaţă de mici şi aşa ajung să facă şi ei când vor creşte“, crede electricianul Iustin Bălău.

„Este important anturajul“
Dacă infractorii fără buletin scapă de pedepse, cei cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani riscă să răspundă penal dacă se dovedeşte că au avut discernământ în momentul în care au comis fapta. 44 de minori între aceste vârste au încălcat legea de la începutul anului. În schimb, 117 tineri care se apropie de majorat au fost implicaţi în 123 de fapte penale, dintre care 83 au fost furturi, iar alte 11 tâlhării.

„Cauzele care determină infracţionalitatea pot fi atât individuale: lipsa afectivităţii din partea părinţilor, dispreţul faţă de muncă, tulburări de caracter, cât şi sociale. Deosebit de importantă la această vârstă este şi influenţa anturajului“, a spus Ana-Maria Amihăesei, psiholog şcolar.Comunicarea rămâne foarte importantă pentru prevenirea infracţiunilor comise de minori. „Pentru reducerea acestor comportamente deviante se impune o colaborare strânsă între familie, şcoală şi poliţia de proximitate. Comunicarea în famile are un rol important, părinţii trebuind să găsească o cale prin care să afle cauzele comportamentului copilului“, susţine Ana-Maria Amihăesei. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite