Neamţ: Copiii „stranierilor“ se reîntorc la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Copiii „stranierilor“  se reîntorc la şcoală
Neamţ: Copiii „stranierilor“ se reîntorc la şcoală

Peste 20 de elevi doresc să fie reintegraţi în sistemul de învăţământ din judeţ. După ce au fost plecaţi cu părinţii în străinătate, mai ales în Italia şi Spania, aceştia revin în

Peste 20 de elevi doresc să fie reintegraţi în sistemul de învăţământ din judeţ. După ce au fost plecaţi cu părinţii în străinătate, mai ales în Italia şi Spania, aceştia revin în ţară şi vor să fie reprimiţi la şcolile din Neamţ. „Aceste cereri sunt însoţite de dosare complexe, trimise de inspectorul de specialitate la Bucureşti, la centrul de echivalare. Noi vom distribui aceşti elevi în funcţie de decizia celor de la centru“, a declarat Viorel Stan, inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

În ultimii trei ani, peste 500 de elevi s-au reîntors pe băncile şcolilor din judeţ, timp în care mai mult de 2.000 de şcolari au preferat să înveţe peste hotare. Aceştia şi-au justificat retragerea din sistemul de învăţământ românesc prin reîntregirea familiei, părinţii lucrând în străinătate. Mulţi dintre elevii care au studiat o vreme în străinătate şi revin apoi în băncile din ţară au în primele zile probleme de adaptare. „Readaptarea acestor copii se face destul de greu. Sunt deficitari la limba română. Noţiunile la majoritatea disciplinelor sunt la un nivel teoretic inferior celor de aici şi apar probleme de comportament uneori deoarece nu se pot adapta la regulamentul din şcolile româneşti. Ei regretă dotările din unităţile şcolare de unde au venit“, a declarat profesor Laura Petrescu.

Majoritatea elevilor care au plecat în străinătate sunt în şcoala generală, ţara care a adoptat cei mai mulţi învăţăcei nemţeni fiind Italia. Micuţii învaţă acum buchia cărţii şi în Spania, Grecia, Franţa, Irlanda, Austria sau chiar SUA.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite