Consultaţie la medic doar cu telefon înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii completează integrame la uşa medicului de familie
Pacienţii completează integrame la uşa medicului de familie

Noul sistem de mers la doctor a intrat de ieri în vigoare. Copiii, gravidele şi urgenţele au întâietate.

Ieri, aglomeraţie mai era doar la Dispensarul nr. 1 din centrul oraşului. Dar cei care stăteau la uşile doctorilor ne-au spus că nu ştiau că trebuia să dea un telefon înainte. Unele persoane stăteau deja de vreo două ore la coada de la uşa cabinetului, iar un bărbat completa integrame pentru a trece timpul.

„E mai bine cu programare, decât să stau nu ştiu câte ore la coadă. Sunt aici de la ora 11.30, acum e 14.05 şi mai am trei persoane înaintea mea“, a spus Rodica Nicuţă.

„A fost mai greu la început să conving pacienţii“

La uşa medicului de familie Carmen Alexandrescu, de la Dispensarul nr. 2 Piatra Neamţ, scaunele de aşteptare erau goale. Ea însă şi-a obişnuit pacienţii să anunţe telefonic programarea, cu mult timp înainte ca aceasta să devină o obligaţie.

„A fost mai greu la început să conving pacienţii că e mai bine să-şi facă programare telefonică. Chiar dacă un pacient are febră încă din timpul nopţii, e mai bine să se programeze şi să mai stea jumătate de oră acasă sau în parc, în aer curat, decât să se formeze aici aglomeraţie“, a declarat medicul Carmen Alexandrescu. Însă nu toţi pietrenii sunt de acord cu programarea telefonică.

„Nu e rău să se facă programarea, atâta vreme cât femeile, gravidele şi copiii au prioritate. Mă întreb însă dacă se vor putea respecta şi dacă medicii nu vor fi aglomeraţi cu ţinerea acestor evidenţe. Şi aşa a fost mult de scris la tot felul de formulare“, a spus Gheorghe Amaicei, pensionar.

Şefa medicilor de familie din judeţ, doctorul Mihaela Covrig consideră că noul sistem este mai civilizat. „Eu aplic această metodă de mai bine de un an. Se scurtează timpul de aşteptare la medic, în condiţiile în care nu avem de-a face cu urgenţele. Numai aşa putem avea o activitate constantă, fără salturi“, a declarat Mihaela Covrig, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

Reprezentanta medicilor de familie consideră că nu sunt probleme nici în cazul persoanelor care nu dispun de telefon şi nu pot suna la medic. „Bolnavii cronici se programează cu o lună înainte. Atunci când vin pentru reţetă, le fac programare pentru următoarea reţetă. Iar copiii, gravidele şi urgenţele au prioritate şi, deci, nu au nevoie de programare“, a încheiat Mihaela Covrig.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite