Neamţ: Iulian Pârăoanu Construieşte motodeltaplane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Iulian Pârăoanu Construieşte motodeltaplane
Neamţ: Iulian Pârăoanu Construieşte motodeltaplane

Pasionat de zbor, îndrăgostit de motociclete, şofer de taxi, constructor de aeronave ultrauşoare. Iulian nu se opreşte aici. În curând, va deveni tehnician dentar.

Iulian Pârăoanu a fost fascinat înălţime de când era copil. La început, părinţii s-au gândit că e doar o etapă trecătoare, însă lucrurile au început să devină din ce în ce mai serioase în clasa a V-a, când şi-a construit propriul deltaplan.

„Am găsit nişte planuri, le-am modificat şi mi-am făcut propriul deltaplan. Avea şapte metri, scheletul era din lemn şi pânza cumpărată din comerţ“, povesteşte amuzat Iulian. Deşi nu a putut zbura niciodată cu el, l-a utilizat ca zmeu alături de alţi copii. „Alergam cu el în spate ca şi cum aveam un zmeu uriaş care mă sălta uşor de la sol“, spune pietreanul.

500 de ore de zbor
Cu ajutorul instructorului Liviu Chelariu, Iulian şi-a văzut visul cu ochii în 1991, atunci când a zburat pentru prima oară într-un deltaplan. Până în prezent, a reuşit să construiască trei motodeltaplane, tot atâtea motoparapante şi a efectuat circa 500 de ore de zbor cu aeronave ultrauşoare.

Părinţii, speriaţi, au insistat să renunţe la această pasiune, însă s-au resemnat cu ideea după ce Iulian a urmat timp de doi ani Şcoala de Zbor „Planorul“ la Aeroclubul Moldova Iaşi.  Tânărul reuşeşte astăzi să construiască de unul singur un motodeltaplan care achiziţionat din fabrică, ar costa 35.000 de euro.

A renunţat la motocicletele tunate
„Materialele nu sunt scumpe. Când eram copil, de exemplu, toate economiile mele şi banii de buzunar, de la urat mergeau spre această pasiune“, declară Iulian. Pe lista lui de interese au fost, pâna în 2003, motocicletele, pe care le repara şi le modifica.

„Pe atunci nu erau mulţi în Piatra Neamţ care puteau să tuneze motociclete. Am obţinut şi câteva premii la concursurile de specialitate“, spune tânărul, care se mândreşte cu un premiul I şi un loc II la un concurs de tuning de la Bacău. Deşi are în garaj o motocicletă tunată, a renunţat la acest sport după ce a suferit un accident, în favoarea zborului, pe care-l consideră mai sigur.

Pentru că avea nevoie de un venit suplimentar, timp de doi ani a fost taximetrist, dar acum se pregăteşte pentru a deveni tehnician dentar. „Anul acesta termin facultatea şi, probabil, îmi voi îndrepta toată atenţia spre această meserie. Zborul va rămâne însă mereu pasiunea mea“, concluzionează tânărul care îşi doreşte să deschidă la Piatra Neamţ un aeroclub.

Profil

Născut. 27 decembrie 1979, Piatra Neamţ.
Studii. Şcoala Postliceală de Protecţie a Mediului, Piatra Neamţ.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare mândrie a ta legată de zbor?
Faptul că am reuşit să zbor şi să-mi construiesc de unul singur aparatele cu care zbor. Am participat până acum la trei Campionate Naţionale de Aeronave Ultrauşoare şi la clasa motodeltaplane am obţinut de două ori locul I şi o dată locul II. Mai mult decât atât, sunt printre puţinii din Piatra Neamţ cu o astfel de pasiune. 

Ce gândeşti în momentul în care vezi la televizor accidente cu aeronave ultrauşoare?
Aceste accidente sunt în rândul avioanelor ultrauşoare care au o viteză de zbor mult mai mare. Caut să mă gândesc la factorii care ar putea produce un accident şi să-i evit.

Ce-i place

Pietreanului îi plac plimbările în natură.  Iubeşte excursiile în ţară, deşi consideră că cea mai frumoasă zonă este cea a judeţului Neamţ. „În Neamţ avem toate formele de relief, munţi, dealuri, câmpii şi râuri şi nu sunt multe astfel de zone în ţară“, spune Iulian Pârăoanu.

Ce nu-i place

Lui Iulian îi displac oamenii care nu au respect faţă de alţii şi cei care încearcă să câştige bani fără să facă nimic. Pietreanul spune că urăşte  certurile şi aglomeraţia din trafic. „Deşi oraşul meu e unul curat, nu-mi place să văd mizerie pe străzi sau la ieşirea din zona urbană“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite