Neamţ: Viorel Dornescu Construieşte biserici din scobitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţeanul are propriul centru de copiere de chei, iar în timpul liber realizează machete după lăcaşe de cult.

Viorel Dornescu a fost atras din copilărie de lucrurile care presupun migală. A încercat o perioadă sculptura, apoi munca în construcţii, însă şi-a găsit echilibrul în mecanica fină, învăţată la şcoală.

„Din 1999, am lucrat ca angajat la o firmă care avea obiect de activitate copierea de chei. Astăzi am propria mea firmă în domeniu“, declară Viorel. În 2006, şi-a înfiinţat o societate, a cumpărat trei maşini automate pentru copierea cheilor şi a dat drumul la treabă. Afacerea se pare că merge bine şi în vreme de criză.

„Oamenii vin la nevoie. Nu au încotro, dacă pierd o cheie, dacă o strică sau o rup, au nevoie de o copie“, declară mecanicul. În zece ani de muncă în domeniu a făcut zeci de mii de chei pentru nemţeni. Viorel Dornescu nu se plânge însă de muncă. „Nu este greu ce fac. Nu car butuci. Experienţa şi răbdarea mă ajută mult“, spune nemţeanul. Acesta îşi aminteşte însă că nu tot timpul a fost aşa de simplu. Acum câţiva ani modifica chei manual.

Foloseşte câte trei kilograme de scobitori
La 24 de ani, Viorel a descoperit o nouă pasiune. Tânărul a început să construiască machete după mai multe lăcaşe de cult din judeţul Neamţ. „De mic am fost atras de detalii. Am răbdare, am muncit şi doi ani la o machetă“, spune meşterul. Lucrările lui Viorel sunt realizate în mare parte din scobitori, pentru o singură machetă folosind şi trei kilograme de astfel de beţişoare de diferite mărimi.

„Ca materiale, mai folosesc şi sârmă, conuri de brad sau piatră de mozaic“, povesteşte nemţeanul. Până în prezent a reuşit să realizeze în miniatură zece biserici de pe raza judeţului, turnul Eiffel, turnul lui Ştefan, modele de case ţărăneşti şi cufere. Unele lucrări au fost donate către biserici sau oferite cadou, altele însă, le păstrează cu sfinţenie. „Lucrez în primul rând din plăcere. Nu mă gândesc să le vând decât dacă aş primi o sumă considerabilă“, mărturiseşte Viorel.
Nemţeanul crede că banii nu ar putea fi suficienţi pentru efortul depus la construcţia lucrărilor lui. Acum lucrează la finalizarea bisericii din satul soacrei.

Profil 

Născut. 3 august 1973,
Podoleni, Neamţ.
Studii. Şcoala profesională, secţia lăcătuş mecanic.
Familie. Căsătorit,
un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Cât investeşti în această pasiune?
Din punct de vedere material nu este o investiţie foarte mare. Mă costă materialele, iar acestea se ridică la circa 300 de lei pentru o singură machetă. În schimb, este foarte multă muncă. Dedic două ore zilnic pasiunii. 
Ce îţi doreşti să construieşti în mod special?
Am văzut într-o revistă planul Catedralei Mântuirea Neamului din Bucureşti. Ar însemna pentru mine o lucrare mare, dar este fabuloasă. De asemenea, aş vrea să redau în miniatură Castelul Peleş şi Pelişorul. Dacă mă poate ajuta cineva cu planurile acestor locaţii, ar fi ideal.

Ce-i place

 În puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie, merge la pescuit dacă vremea este prielnică. Se poate lăuda că nu pleacă fără peşte după orele petrecute pe iaz. „Dacă sunt acasă, ascult muzică clasică. Îmi place pentru că este liniştitoare, cu ritmuri calme“, spune Dornescu.

Ce nu-i place

 În puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie, merge la pescuit dacă vremea este prielnică. Se poate lăuda că nu pleacă fără peşte după orele petrecute pe iaz. „Dacă sunt acasă, ascult muzică clasică. Îmi place pentru că este liniştitoare, cu ritmuri calme“, spune Dornescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite