Neamt: PORTRET: Constantin Vernica: „Politica mea este partidul copiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: PORTRET: Constantin Vernica: „Politica mea este partidul copiilor“
Neamt: PORTRET: Constantin Vernica: „Politica mea este partidul copiilor“

Profesorul şi-a dedicat 40 de ani de carieră cercului de orientare turistică, ecologiei montane, dar şi evenimentelor culturale rezervate copiilor.

onstantin Vernica este profesor la Palatul Copiilor din Roman de 40 de ani. A dedicat o viaţă celor mici, naturii şi drumeţiilor. „Predau orientare turistică şi turism montan. Dacă e să fac un bilanţ, anual trec peste 150 de copii de toate vârstele pe la acest cerc", a menţionat Vernica. Din 2001, cu o pauză de un an, este directorul acestei instituţii care are în centrul atenţiei copiii. „Am încercat să formez un colectiv unit. Munca în echipă cred că este cea care dă roade", a completat profesorul.

Iniţiatorul unor acţiuni culturale de amploare

Implicat în munca sa, Constantin Vernica organizează anual, susţinut de colectivul de colegi, evenimente importante în viaţa culturală, artistică şi sportivă a copiilor din Neamţ. „Zilele Educaţiei Naţionale", „Zilele Naţionale ale României", „Cupa mărţişorului la tenis de masă", „Cupa Ceahlăul pentru turism montan" sau acţiuni dedicate sărbătorilor de iarnă, zilei copilului sau ale oraşului sunt doar câteva dintre manifestările care implică participarea copiilor. „Un succes deosebit la avut amenajarea «Orăşelul păsărilor» din Parcul Zoo. Anul acesta dorim să continuăm proiectul pentru că a avut un impact deosebit asupra copiilor", a menţionat Constantin Vernica.

În drumeţii şi expediţii şcolare

Profesorul organizează săptămânal drumeţii la observatorul din oraş cu cei care frecventează clubul de orientare turistică. „Calistrat Hogaş spunea că dacă mergi pe jos, natura îţi oferă totul", le spune Constantin Vernica elevilor săi. De-a lungul timpului, a organizat 38 de expediţii şcolare în Maramureş, Moldova şi în Masivul Ceahlău.

Cercetare, igienizare şi amenajare turistică

„E o bucurie pentru mine, am obţinut în fiecare an toate trofeele în aceste expediţii", a adăugat profesorul. Premiul suprem a fost câştigat din postura de coordonator al expediţiilor, când a plecat acasă cu „Busola de aur". Împreună cu echipajul său şi-a mai adjudecat trofeele „Sfinxul Carpaţilor" şi „Egreta de fildeş". Toate aceste ieşiri în natură au rolul de cercetare, igenizare şi amenajarea de popasuri turistice.

întrebări şi răspunsuri


Care au fost cele frumoase proiecte ale Asociaţiei „Poliţa cu crini“?
Cele mai căutate de copii sunt schimburile de experienţă internaţionale realizate în Ungaria, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca şi Irlanda de Nord. Tot prin această asociaţie, mă mândresc că am reuşit să amenajez împreună cu elevii mei o bună parte din popasurile turistice din masivul Ceahlău.  
Care este cea mai interesantă amintire din expediţii?
În 1980, eram într-o expediţie pe Ceahlău. Aveam tabăra pe un platou, lângă cabana Fântânele, şi într-una din nopţi am avut vizita unui urs, dar noi am aflat abia dimineaţă. Plantonul a dormit dus toată noaptea. Ne-am îngrozit când am auzit că ursul a trecut de corturile noastre, a mâncat un viţel din grajdurile cabanei şi s-a întors sătul în pădure, tot pe lângă noi.

ce-i place
Constantin Vernica este atras de natură, munte şi drumeţii. „În timpul liber, îmi place să citesc literatură religioasă. De asemenea, mă pasionează cărţile şi articolele care propun  subiecte care îmbină filosofia cu spiritualitatea“, a completat profesorul. Ascultă atât muzică uşoară, cât şi populară, dar nu are un cântăreţ favorit.

ce nu-i place
„Sedentarismul şi oamenii care nu practică mersul pe jos, care nu fac mişcare“, spune profesorul Vernica. Mai mult decât atât, el susţine că urăşte politica. „Politica mea este partidul copiilor! Aceştia mă întineresc“, a adăugat directorul Palatului Copiilor.
 
profil
născut.
21 mai 1946, Roman.
studii. Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti.
familie. Căsătorit, are un băiat şi un nepot.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite