Neamt: Femeile agresate cer ajutor la „Columna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Femeile agresate cer ajutor la „Columna“
Neamt: Femeile agresate cer ajutor la „Columna“

Campaniile de informare demarate de ONG-urile nemţene combat cu succes zicala „bătaia e ruptă din rai“.

De la începutul acestui an, 16 femei din Neamţ au plecat de acasă pentru a scăpa de bătăile soţilor. Acestea au venit cu micuţii lor în braţe la singurul centru de profil din judeţ îndrumate de asistenţii sociali. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cred că numărul persoanelor abuzate este mult mai mare, însă teama de consecinţe le împiedică să ceară ajutorul autorităţilor.

Victimele se întorc mereu

Femeile care au căutat refugiu la Centrul „Columna“ din Piatra Neamţ au îndurat ani de-a rândul violenţa soţilor. „Profilul femeii agresate este fără un loc de muncă, dependentă financiar de soţ şi mamă a cel puţin doi copii minori. Multe dintre ele aleg să se întoarcă acasă pe principiul că un copil creşte mai bine lângă ambii părinţi”, a povestit Delia Ţărnă, coordonator cazuri la Fundaţia „Columna“. Specialiştii centrului nu pot însă acorda sprijin femeilor decât maximum 60 de zile. Maria N., o pietreancă pentru care viaţa sa şi a copiilor a fost mai importantă decât cinstea unei familii, povesteşte cum a reuşit să pornească pe alt drum.

„Am suportat şi eu şi cei trei copii ai mei bătăi dintre cele mai crunte. Am fost la centru, dar m-am întors acasă pentru că am crezut într-o schimbare. După trei luni am revenit la „Columna“, am reuşit să mă angajez şi să îmi găsesc o casă. Acum sunt fericită că îmi pot creşte copiii şi singură”, spune Maria.
 
„Telefonul copiilor“ schimbă destine

Oficialii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au pus recent la dispoziţia cetăţenilor abuzaţi un număr de telefon gratuit, 983. „În luna iunie am înregistrat trei cazuri de abuz sexual la fete de până în 14 ani. Una dintre ele este acum însărcinată în urma abuzului provocat de concubinul mamei. Specialiştii noştri au acţionat împreună cu autorităţile locale şi cei trei concubini au părăsit familiile“, a declarat Cristina Păvăluţă, director DGASPC Neamţ.

108 copii abuzaţi la Neamţ în 2009

În prima jumătate a acestui an, specialiştii din domeniul asistenţei sociale au soluţionat 108 cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 62 au fost înregistrate în mediul rural. Nouă copii din judeţ au fost abuzaţi sexual de unul dintre părinţi sau de concubin, iar 35 de minori au fost neglijaţi de către cei care ar fi trebuit să le acorde protecţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite