Coloranți chimici aruncați în râul Moldova au înroșit apele la Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa râului Moldova a fost poluată în zona orașului Roman
Apa râului Moldova a fost poluată în zona orașului Roman

Alertate de localnici, autoritățile au demarat o anchetă pentru a stabili cât de poluate sunt apele râului. Specialiștii de la SGA Neamț au stabilit că în râu au ajuns coloranți folosiți în industria textilă.

Culoarea roșie-violet a apelor râului vizibilă de pe podul peste râul Moldova (E85) a atras atenția oamenilor în ziua de marți, 1 noiembrie. La fața locului, specialiștii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț au descoperit pe un teren viran din zona șoselei de centură a municipiului câțiva saci conținând coloranți din industria textilă.

„O cantitate de circa 30 de kilograme din acești coloranți a fost aruncată în gura de vizitare a canalului de colectare a apelor pluviale. Acestea au antrenat colorantul în râul Moldova, la circa 400 de metri de pod", spune Ioan Păvăleanu, directorul SGA Neamț.     

Examenele de laborator efectuate miercuri au confirmat modificarea calității apei râului Moldova în aval de gura de evacuare a colectorului pluvial, precum și depășirea concentrației maxime admise la încărcarea organică.

„Menționăm că pe râurile Moldova și Siret, în aval de secțiunea unde s-a produs incidentul, nu sunt captări de suprafață pentru alimentarea cu apă a populației", a precizat șeful SGA Neamț.

Poliția municipiului Roman a demarat o anchetă pentru stabilirea vinovatului care a depozitat colorantul, precum și a celui care a descărcat substanța poluantă în colectorul pluvial.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite