Neamţ: Costel Prisecaru Colecţionează file de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Costel Prisecaru Colecţionează file de istorie
Neamţ: Costel Prisecaru Colecţionează file de istorie

Pietreanul a strâns mii de cărţi poştale, timbre, monede şi medalii reprezentative pentru istoria oraşului Piatra Neamţ.

Din perioada anilor ’90, viaţa lui Costel Prisecaru a urmat un traseu aparte. Atunci a lucrat timp de şapte ani ca oficiant superior şi inspector în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română, filiala Neamţ.

„Au fost câţiva ani destul de terni pentru mine, dar, am avut multe lucruri de învăţat pentru că era un colectiv frumos“, povesteşte pietreanul. Din 2001 s-a angajat în sistemul privat ca director de dezvoltare la o firmă din industria modei. De la o echipă restrânsă, Costel a reuşit să dezvolte o reţea de magazine în toată ţara. „A fost un pas important în cariera mea, o ascesiune. Am învăţat multe lucruri din mers“, mai spune Prisecaru.

A adunat sute de artefacte
Pasiunea de colecţionar a început să şi-o însuşească în timpul facultăţii. În timp, a adunat cărţi poştale despre istoria oraşului Piatra Neamţ, dar şi despre trecutul României. În prezent deţine peste 10.000 de ilustrate, cele mai valoroase prezentându-le în cadrul a patru expoziţii organizate în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Arheologie.


„Colecţia aceasta este o pasiune de suflet ce poate fi considerată un adevărat izvor de cunoaştere“, completează colecţionarul. Costel Prisecaru mai deţine timbre, sute de monede şi medalii, unele cu o „vârstă înaintată“.

Pasiune „de familie“
Pietreanul spune că este mândru de piesele sale. „Au fost cumpărate în timp, de la târguri de specialitate din ţară şi străinătate, licitaţii şi schimburi cu alţi colecţionari“, adaugă Costel Prisecaru. Recunoaşte că cel care i-a insuflat pasiunea faţă de materialul documentar a fost tatăl său. „O parte din colecţie am moştenit-o de la tatăl meu şi intenţionez să o transmit mai departe fiului meu“, spune pietreanul. Deşi băiatul lui Costel nu are decât 11 ani, băiatul adună deja pietre semipreţioase, obiecte decorative asiatice şi surprize publicitare.

Colecţia lui Costel Prisecaru este impresionantă, însă pietreanul spune că nu se va opri să facă achiziţii, fiind permanent în căutare de piese şi mai valoase.  „Am făcut o investiţie importantă, dar nu am cuantificat niciodată pentru că este o pasiune de suflet“, subliniază colecţionarul.

Profil

Născut. 20 mai 1968,
Piatra Neamţ.
Studii. Facultatea de Istorie, Bucureşti.
Familie. Căsătorit,
are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt piesele la care ţineţi foarte mult?
Sunt valoroase pentru că sunt exponate-document legate de istoria oraşului Piatra Neamţ. Mai am ilustrate de la evenimente petrecute în istoria recentă. Pot să amintesc colecţia „Jambora Cercetaşilor de pe muntele Cârlomanul de la 1930“, imagini cu mareşalul Averescu la Piatra Neamţ în timpul Primului Război Mondial, ilustrate cu familia regală la Bicaz sau cărţi poştale cu edificii importante care astăzi nu mai există.
Când vom putea admira colecţiile în cadrul unei expoziţii?
Colecţiile mele au fost prezentate fie de Ziua Naţională a României, fie de Ziua Armatei sau la Proclamarea Independenţei, dar nu exclud varianta să mai organizez noi expoziţii. Îmi doresc să prezint imagini din trecut, care nu se mai găsesc decât în arhive şi accesul este limitat.

Ce-i place

„Timpul liber îl dedic pasiunilor mele şi lecturii“, spune colecţionarul. Costel Prisecaru apreciază oamenii cu abilităţi de comunicare, inteligenţi şi optimişti. În plus îi fac o impresie bună persoanele care au cultură generală.

Ce nu-i place

Costel detestă oamenii care mint şi sunt superficiali. „Nu-mi plac manelele şi lucrurile prost făcute. Urăsc parveniţii şi atitudinile duale“, completează pietreanul. Colecţionarul mai spune că nu mănâncă usturoi şi nici mâncărurile cu astfel de arome pentru că nu-i plac.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite