Clanul Pruteanu, pârât la ANI de prefectul de Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Pruteanu (stânga) a fost reclamat la ANI de către prefectul Mihai Archip (dreapta)
Vasile Pruteanu (stânga) a fost reclamat la ANI de către prefectul Mihai Archip (dreapta)

Contractele cu statul ale fiicei lui Vasile Pruteanu, şeful Consiliului Judeţean Neamţ, au ajuns şi la urechile prefectului Mihai Archip, care a cerut Agenţiei de Integritate să verifice conflictul de interese.

Vasile Pruteanu, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, este anchetat de inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI). Demersul a fost iniţiat de prefectul Mihai Archip, care a aflat despre contractele comerciale încheiate de firma administrată de Iulia Elena Pruteanu, fiica preşedintelui CJ, cu unităţi din subordinea legislativului pe care acesta îl conduce. Informaţiile legate de contracte au fost sesizate în presă şi printr-o adresă oficială trimisă prefectului de un grup de consilieri judeţeni care au reclamat starea de incompatibilitate în care s-ar afla preşedintele Vasile Pruteanu.

Produse sanitare pentru instituţiile CJ-ului
Cum şeful CJ face parte din partidul aflat la guvernare, partid care numeşte şi prefecţii, Mihai Archip a preferat să trimită cazul spre soluţionare direct la ANI. „Rezultatul cercetărilor şi normele contradictorii referitoare la conflicte de interese au determinat unele poziţii divergente între specialiştii din instituţia prefectului care, în final, au recomandat sesizarea ANI“, se arată într-un comunicat emis de Archip.

Acesta a transmis către ANI dosarul de cercetare. Instituţia urmează să confirme dacă este vorba de incompatibilitate ori conflict de interese. În luna iulie, reporterii „Adevărul“ trăgeau un semnal de alarmă cu privire la afacerile familiei Pruteanu. Iulia Elena Pruteanu este asociat şi administrator la C&C Farm SRL şi aprovizionează centrele administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Neamţ, aflate chiar în subordinea CJ. Ea negociază direct şi primeşte contracte fără licitaţie publică, conform anunţurilor de atribuire de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Motivul pentru care nu ar trebui organizată licitaţie este că produsele sunt „cotate şi achiziţionate la o bursă de mărfuri“, după cum a motivat Jan Bratu, şef  la Biroul de Achiziţii din cadrul DGASPC.

„Din păcate, asistăm la acţiuni care au mai mult de-a face cu un început prematur al campaniei electorale. Aşteptăm ca specialiştii să-şi spună un punct de vedere“, a spus Daniel Vinca, purtătorul de cuvânt al CJ. Vasile Pruteanu nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite