Ciupercă rară în pădurile Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenul Eugen Mihăilă analizează de aproape ciupercile recent descoperite
Pietrenul Eugen Mihăilă analizează de aproape ciupercile recent descoperite

Cunoscătorii în domeniu au descoperit în această toamnă la Gârcina trompeta piticului, o specie rară, dar foarte gustoasă. Pietrenii care au cules pentru prima oară ciuperca spun că este o adevărată minune culinară. Medicii recomandă prudenţă.

Pietrenii care traversează frecvent pădurile judeţului şi care se pricep cu adevărat la ciuperci au găsit, toamna aceasta, o specie puţin obişnuită şi tot atât de puţin cunoscută, numită trompeta piticului. Ea creşte pe covoarele de muşchi din pădurile de brad şi fag ale localităţii Gârcina, la doar 10 kilometri de oraş.

Aceasta este inconfundabilă atât în privinţa culorii, un negru profund, de abanos, cât şi a formei, căci seamănă cu o mică trompetă, cu marginile uşor răsfrânte. „Anul acesta am găsit-o prima dată, când am umblat prin pădurile de la Sovata, apoi în cele de la Gârcina. Am remarcat-o pentru că este deosebită, şi apoi am confruntat-o cu catalogul făcut de mine, în care am adunat texte şi imagini cu ciuperci comestibile şi otrăvitoare“, a precizat Gabriel Nedelea, terapeut.

Dă gust mâncării

„Trompeta piticului este o ciupercă comestibilă. Am verificat pe propria piele şi este deosebit de bună. Are o aromă puternică şi se foloseşte pentru a da gust mâncării“, mai explică terapeutul. Conform acestuia, modul recomandat în care se găteşte este prin uscare şi măcinare, după care se poate adăuga în mâncăruri de fasole, pilaf sau chiar sarmale. „Eu am pus şi la murat, să văd cum vor fi“, a adăugat Gabriel Nedelea. Acesta mai spune că în străinătate aceste ciuperci sunt foarte căutate, au un preţ mare şi că au început şi la noi să apară firme care le achiziţionează de la culegători, mai ales în zona Suceava şi Maramureş.

Atenţie sporită

Unul dintre cei care a mâncat trompeta piticului, pentru prima dată anul acesta, este şi Eugen Mihăilă, violonist din Piatra Neamţ. „Am cules de la Gârcina acest fel de ciuperci şi le-am uscat apoi în tava de la aragaz. N-am putut să cred că au un asemenea gust“, a spus pietreanul.

Un pasionat de ciuperci de pădure, medicul Ion Lupaşcu, n-a adunat nici el până acum astfel de ciuperci. „Dacă e un burete negru şi e tare în secţiune, este din categoria păstrăvului, care are calităţi gastronomice deosebite“, a spus doctorul Lupaşcu.

Farmacistul toxicolog Dumitru Nastasă recomandă însă prudenţă la cosumul ciupercilor necunoscute. „Există multe riscuri, mai ales dacă acestea sunt culese de persoane care nu se pricep. În unele cazuri se ajunge chiar la deces sau la grave probleme hepatice“, a declarat Dumitru Nastasă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite