Chiriile din Piatra Neamţ s-au majorat la sfârşit de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi proprietarii postează zeci de anunţuri de închiriere, preţurile mari alungă clienţii
Deşi proprietarii postează zeci de anunţuri de închiriere, preţurile mari alungă clienţii

Deşi puţini pietreni mai caută să închirieze locuinţe în această perioadă, o parte dintre cei care deţin proprietăţi cer şi cu 100 de euro mai mult faţă de luna trecută.

 Dacă pe plan naţional se vorbeşte despre o scădere a preţurilor pentru închirierea unui apartament, în Piatra Neamţ chiriile s-au majorat chiar şi cu 15% în această perioadă. Laura Fodor a schimbat şapte apartamente în ultimii cinci ani, iar acum se vede nevoită să-şi caute o altă locuinţă în chirie. „Am preferat apartamentele cu două camere pentru că nu este foarte mare diferenţa la chirie faţă de garsoniere. Până acum am plătit şase milioane, dar proprietara vrea 200 de euro. Îmi caut o garsonieră, deşi nici acestea nu sunt prea ieftine“, a spus Laura.


Fără clienţi, dar cu preţurile ridicate


Deşi nu există cerere pe piaţă, chiriile s-au majorat în ultimele două săptămâni. „Proprietarii susţin că vor să câştige mai mult acum ca să aibă bani de Sărbători. Găsim chiriaşi foarte greu, preţurile s-au majorat şi vor continua să crească şi în perioada următoare“, afirmă Răzvan Ailenei, agent imobiliar. Dacă în primăvară pentru un apartament în centru chiria oscila între 170 şi 200 de euro, acum preţul este mai mare şi cu 100 de euro. Chiriile variază în fun-cţie de cartier şi de îmbunătăţirile făcute de proprietarii imobilelor.

Astfel, dacă o garsonieră din Mărăţei, fără centrală termică şi cu mobilă de pe vremea bunicii, se închiriază cu 120 de euro, chiria pentru o garsonieră în centru, cu termopane şi centrală, dar nemobilată, porneşte de la 150 de euro şi cu avansul plătit pentru trei luni. „Am găsit o garsonieră superbă, cu toate îmbunătăţirile şi cu mobilă nouă. Chiria nu mi s-a părut foarte mare pentru că era 150 de euro, dar proprietarul voia şi garanţie şi avansul pe trei luni. Trebuia să dau aproape 800 de euro şi nu am de unde“, a recunoscut Roxana Iftime.


Ce soluţii caută chiriaşii


Pietrenii care nu au de unde să mai dea încă 20-30 de euro pentru chirie şi nu-şi permit să facă un credit pentru locuinţă aleg două variante: fie îşi caută un coleg de apartament, fie renunţă la chiria în valută şi caută ofertele în lei. „Am dat anunţ în ziar şi aştept să-mi găsesc pe cineva care să stea în cealaltă cameră. Plăteam 170 de euro pentru un apartament cu două camere şi acum mi-a cerut 200 de euro. Nu-mi mai permit“, povesteşte Raul Dumitraşcu, care locuieşte în prezent în cartierul Dărmăneşti.

Chiriile variază în funcţie de zonă


Pietrenii care caută să închirieze în această perioadă o garsonieră în oraş trebuie să plătească între 120 şi 200 de euro lunar, preţ care variază în funcţie de zona în care se află locuinţa. În schimb, chiria pentru un apartament cu două camere oscilează între 150 şi 300 de euro pe lună. Cele mai scumpe sunt locuinţele cu trei camere pentru care chiria ajunge şi la 350 de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite