Neamţ: „Chinezăriile“ au ruinat croitoriile din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: „Chinezăriile“ au ruinat croitoriile din Piatra Neamţ
Neamţ: „Chinezăriile“ au ruinat croitoriile din Piatra Neamţ

Clienţii trec tot mai rar pragul atelierelor din oraş, preferând hainele ieftine din magazine

Nici meseria de croitor nu mai este căutată, deşi mulţi tineri îşi doresc să urmeze o carieră în domeniul designului.

Pietrenii care au nevoie să-şi modifice un costum sau să-şi scurteze o pereche de pantaloni trebuie să întreprindă o adevărată anchetă pentru a găsi un atelier de croitorie „la comandă” în oraş. Criza financiară a restrâns această afacere, extrem de profitabilă înainte de 1989. „Vreau să-mi comand un costum la croitorie pentru că în comerţ găsesc mai greu mărimea care mi se potriveşte”, a spus pietreanul Alin Brădescu.

Ateliere concurate de second-handuri

„În urmă cu 20 de ani, în oraş funcţionau 108 ateliere. Jumătate erau croitorii, restul secţii de pielărie, marochinării şi cizmării”, a afirmat Marianta Ionici, şeful Biroului Producţie din cadrul societăţii „Înfrăţirea”. Croitoriile care mai funcţionează în oraş se pot numără pe degete. Majoritatea sunt ţinute în viaţă de clienţii fideli,   care obişnuiesc să cumpere articole de îmbrăcăminte la comandă sau să-şi recondiţioneze hainele. „Sunt clienţi care au nevoie de haine pe măsuri XXL, doamne care ne cer să le modificăm rochiile ca să pară unicat sau cei care-şi recondiţionează anumite articole”, a explicat Silvia G., directorul unei unităţi de profil.

Meseria cu acul, pe cale de dispariţie

„În timp, am fost concuraţi de «turcisme», apoi de produse second-hand şi, în ultimul timp, de «chinezării». E greu să faci faţă atunci când clientul se uită mai întâi în buzunar şi abia apoi la calitatea produsului”, a mai spus femeia.

eseriaşii din domeniu se plâng că sunt tot mai puţini şi că nimeni nu mai este interesat să le preia îndeletnicirea. „Am avut un parteneriat cu o şcoală din oraş ca să pregătim elevi în domeniu. Le-am pus la dispoziţie un spaţiu dotat şi un croitor care să ţină orele de practică. O singură fată a venit şi s-a angajat, dar a renunţat după câteva luni”, a precizat Marianta Ionici, inginer. Mulţi elevi visează de pe băncile şcolii să urmeze o carieră de disigner, iar unii dintr ei chiar îşi deschid ateliere, dar condiţiile economice le triază drastic afacerile.

Sunt bune croitoriile, că mai reparăm hainele  cumpărate din  comerţ, Neculai Vasiliu, operator chimist.

E scump la croi-torie şi de aceea preferăm să ne cumpărăm haine din magazin. Elena Mitron, pensionară.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite