Cetatea Neamţului, gazda unui festival naţional de lăută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirel Remescu, reprezentantul Centrului Cultural „Petre Ţuţea" din Suceava, cel care organizează evenimentul, speră să adune la Cetate cât mai mulţi cunoscători ai instrumentului muzical dispărut din atenţia publicului de mai bine de două secole, dar şi iubitori ai muzicii medievale din toate colţurile lumii.

Cetatea Neamţului găzduieşte, în perioada 19 - 25 august, prima ediţie a unui festival naţional de lăută, un instrument muzical dispărut din atenţia publicului de mai bine de două secole.

"Acest proiect îşi propune să promoveze acest instrument mai puţin cunoscut în România şi să sensibilizeze instituţiile de învăţământ muzical din ţară în vederea introducerii acestuia în studiul curent. Manifestarea este deschisă atât pleiadei noi de lautiști din România: menestreli din Iaşi, Timişoara, Hunedoara, Carei sau Bucureşti, cât şi unor instrumentişti ce s-au asociat lăutei - harpă celtică, virginal sau teorbă", a spus organizatorul Mirel Remescu.

Concertele vor avea loc în Sala Sfatului din Cetate, fără a se folosi şi instrumente moderne de sonorizare. În funcţie de reacţia publicului care va fi prezent în acest final de săptămână la Târgu Neamţ, organizatorul intenţionează ca, pe viitor, concertele să fie găzduite de curtea interioară a Cetăţii.

"Proiectul lansat acum va continua şi în anii următori cu o ediție anuală, ce se va desfăşura mereu în al treilea week-end al lunii august în Cetatea Neamţ", a precizat Mirel Remescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite