Neamţ: Centrul, cartier general pentru oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Centrul, cartier general pentru oamenii străzii
Neamţ: Centrul, cartier general pentru oamenii străzii

Autorităţile au încercat să-i mute iarna trecută, ducându-i în locuinţele amenajate pe strada Muncii, însă aceştia revin constant în zona centrală.

De fiecare dată când circulă prin zona pasajului pietonal Pietricica, cetăţenii sunt întâmpinaţi de un grup de vagabonzi tulburaţi de alcool sau de aburii substanţelor inhalate din pungi. Nu de puţine ori, oamenii străzii acostează trecătorii sau le cer bani, în cuvinte greu articulate, din care cel mai clar se disting înjurăturile. „Sunt doar vreo 3-4, dar fac ca toţi dracii: înjură trecătorii, se bat, fac scandal. Uneori mai vin şi alţii, şi atunci să vezi ce-i în zonă!”, spune Iulian Năstase, un taximetrist care-şi aştepta clienţii în parcarea vecină cu gangul unde s-au pripăşit boschetarii.
Huţanu, Babanu’şi Saulea, spaima străzilor

Vagabonzii care se simt în largul lor în buricul târgului provin din Constanţa (cei trei fraţi Huţanu), din anexa Văleni (Babanu’), din comuna Păstrăveni (Saulea), dar şi din alte localităţi din ţară. În afară de cerşit şi de scandal, puţini dintre ei muncesc câte ceva. „Ar trebui să li se facă un loc unde să stea şi să fie reintegraţi în societate, cu toate că e cam greu la vârsta lor”, e de părere pensionara Maria Manafu. 

Primăria îi ştie,
Poliţia îi ignoră

Edilii cunosc foarte bine situaţia, dar, în ciuda eforturilor, nu au reuşit să-i reintegreze. „Am încercat să-i includem în sistemul de asistenţă socială, le-am oferit şi locuinţe în modulele amenajate pe strada Muncii, dar au stat acolo numai iarna. Problema e că nu respectă nicio normă de civilizaţie”, susţine Ana Şuteu, şefa Serviciului de Protecţie Socială din cadrul Primăriei.

Cetăţenii cer fermitate din partea Poliţiei Comunitare. „Trebuie luate măsuri cu ei neapărat. Aici au crescut şi aici mor dacă nu intervine cineva”, spune pietreanul Ioan Marian. „Îi mai strângem, dar ei revin în acelaşi loc. Unii mai şi ajută la treabă pe acolo, vara nu prea ne creează probleme”, declară Mihai Agafiţei, şeful Poliţiei Comunitare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite