Neamţ: Ceahlăul face victime în fiecare săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Ceahlăul face victime în fiecare săptămână
Neamţ: Ceahlăul face victime în fiecare săptămână

Tot mai mulţi turişti solicită intervenţia echipelor de salvare

Citeşte şi: Bătrân salvat de pe masivul Ceahlău

Salvamontiştii avertizează excursioniştii să fie prudenţi şi să nu plece la drum singuri.

Media accidentelor de pe masivul Ceahlău, în care sunt implicaţi turişti, este considerată de salvamontişti deosebit de ridicată, în condiţiile unui număr redus de excursionişti. „Cazul de duminică, 12 iulie, când am salvat un turist de 75 de ani, a ridicat media de intervenţie de la debutul sezonului la 2,5 - 3 pe săptămână. Este printre cele mai ridicate pe care le-am avut vreodată“, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

În unele situaţii, o parte însemnată de vină aparţine turiştilor, care se aventurează în zone de risc fără un minim de prudenţă. Aşa s-a întâmplat duminică seara, când salvamontiştii au fost alertaţi că Aurel Vinca, din Roznov, în vârstă de 75 de ani, a făcut blocaj renal pe platoul superior al masivului.

Pentru salvarea acestuia a fost nevoie de o intervenţie care a durat trei ore, în urma căreia pacientul a fost preluat de un echipaj al Salvării, la Durău. „La 75 de ani şi cu probleme cardiace, ar fi fost cazul ca acea persoană să fie mai prudentă cu urcarea pe Ceahlău“, a declarat Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ.

Accidente pe trasee periculoase


În alte cazuri, turiştii mai tineri se aventurează pe trasee foarte periculoase. „Alina Mardare, de 24 de ani, din Galaţi, a suferit un traumatism grav al membrului inferior drept pe 9 iulie, în urma unei căderi la Trecătoarea Ursului, pe tronsonul Duruitoarea-Dochia. Aceasta este una din cele mai periculoase zone din Ceahlău, unde, pentru prevenirea accidentelor, programul de mărire a infrastructurii de siguranţă a zonei montane înalte prevede construirea unui pod suspendat, asemenea celor din Alpi sau Himalaya“, a declarat Raul Papalicef.


Transportul tinerei accidentate a necesitat asigurări speciale, nu mai puţin de 10 lansări în coardă şi a durat circa cinci ore, până în jurul orei 22.00, după cum a precizat Papalicef.

Ajutor de la jandarmi

Echipele de intervenţie ale Salvamont Neamţ au intervenit pe 27 iunie pentru a-l ajuta pe Toma M., din Braşov. Bărbatul a suferit o luxaţie pe traseul Durău-cabana Fântânele.„La acest caz am fost ajutaţi să transportăm echipamentul de intervenţie de personalul Postului de Jandarmi din Durău“, a precizat şeful salvamontiştilor nemţeni, Raul Papalicef.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite