Neamţ: Proces după proces împotriva schitului ridicat pe Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Neamţ este chemat în instanţă să anuleze autorizaţia de construcţie

Tribunalul Neamţ a înregistrat o nouă plângere împotriva construcţiei de pe platoul superior al Muntelui Ceahlău, ce aparţine Mitropoliei Moldovei.

Asociaţia Acţiunea Civică Directă, cu sediul în comuna Ceahlău, a cerut recent instanţei anularea autorizaţiei de construire a stabilimentului monastico-turistic de la schitul de pe masiv, emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Constantin, în 2004.

Motivul invocat este că autorizaţia nu a fost însoţită de avizele impuse de legislaţie. „La baza deschiderii procesului stă răspunsul Prefecturii Neamţ la plângerea noastră prealabilă, în legătură cu neatacarea respectivei autorizaţii în contencios administrativ“, a declarat Cristi Grecu, preşedinte le Asociaţiei Acţiunea Civică Directă.

Conform Prefecturii Neamţ, autorizaţia de construcţie a fost emisă fără avizul Academiei Române şi al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, deşi lucrările au fost efectuate în zona specială de protecţie a Parcului Naţional Ceahlău.
„Autorizaţia a fost emisă cu încălcarea în parte a prevederilor legale în vigoare la data emiterii“, se precizează în răspunsul dat de prefectul de atunci, Mioara Manea.

În situaţia în care autorizaţia de construire ar fi anulată, va urma expertiza situaţiei de către Inspectoratul de Stat în Construcţii. „Dacă autorizaţia pentru ridicarea unei construcţii deja existente este anulată în instanţă, se dispune o expertiză, în baza căreia se iau măsurile care se impun“, a declarat Marin Muşat, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

În ultimii ani, mai multe ONG-uri au acţionat în judecată construcţia schitului, dar au pierdut procesele.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite