Casele de schimb valutar din Piatra Neamţ ignoră legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OPC a amendat toate casele de schimb din oraş fiindcă nu respectă drepturile clienţilor
OPC a amendat toate casele de schimb din oraş fiindcă nu respectă drepturile clienţilor

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au oprit temporar activitatea a şase agenţii. Comisarii OPC au constatat în urma controalelor că agenţiile de schimb au trecut pe panouri cu litere şi cifre foarte mici cursul valutar, iar clienţii nu ştiau întotdeauna la ce preţ cumpără sau vând valută.

De mai bine de o lună, administratorii agenţiilor care schimbă valută au ignorat normele impuse de Banca Naţională a României. Astfel, potrivit unei prevederi care a intrat în vigoare de pe 15 ianuarie, vânzătorii de valută sunt obligaţi să treacă pe chitanţe datele de identificare ale clienţilor, precum şi seriile bancnotelor.


Toate agenţiile din oraş, prinse pe picior greşit


Pentru cei mai mulţi, timpul nu a fost suficient, de vreme ce la controlul tematic efectuat zilele trecute de comisarii Protecţiei Consumatorilor Neamţ, niciuna din cele şase case de schimb din oraş nu a putut dovedi că respectă drepturile clienţilor.


„La trei operatori economici am constatat că oamenii nu au fost informaţi asupra dreptului de a cere înscrierea pe bonul fiscal a seriei de buletin şi  a seriilor şi numerelor bancnotelor vândute acestuia“, a precizat Nicoleta Nica, director adjunct al OPC Neamţ. Pe de altă parte, nici clienţii caselor de schimb nu sunt foarte exigenţi când vând sau cumpără valută.


„Chiar n-am ştiut că am dreptul de a cere seriile şi numerele bancnotelor. De regulă, nu sunt prea atent cu formalităţile când schimb banii la casele valutare pentru că n-am avut vreodată neplăceri“, spune Ionuţ Mareş, comerciant într-o unitate de alimentaţie publică din Piatra Neamţ.


Toate casele de schimb au fost închise temporar


„Am dispus oprirea temporară a activităţii la toate cele şase case de schimb până la remedierea deficienţelor şi am aplicat amenzi în valoare totală de 8.000 de lei“, a mai precizat Nicoleta Nica. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Neamţ au mai observat că panourile pe care este afişat cursul de schimb nu au fost realizate cum a cerut Banca Naţională a României.


„Informaţiile de la coloanele «Cumpărăm» şi «Vindem» nu erau înscrise pe aceeaşi linie, ci pe două linii diferite. De asemenea, nu se respectau dimensiunile admise pentru înălţimea literelor, a cifrelor, grosimea, distanţa dintre acestea precum şi distanţa dintre cuvinte“, mai spune şeful OPC Neamţ.


Mai grav este că niciuna dintre cele şase unităţi verificate nu avea o procedură scrisă privind restituirea sumelor în cazul în care consumatorii solicită anularea tranzacţiei.


„Anul trecut am vrut să anulez o tranzacţie, dar am înţeles că nu puteam decât dacă deschideam un proces, dar nu merita efortul şi banii“, spune pietreanca Maria Adomnicăi. În alte două situaţii, formularul de acceptare a tranzacţiei nu era scris pe o pagină format A4, iar literele şi cifrele nu aveau caracterul şi mărimea standard.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite