Neamţ: Casele plutitoare sunt la modă pe Lacul Bicaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Casele plutitoare sunt la modă pe Lacul Bicaz
Neamţ: Casele plutitoare sunt la modă pe Lacul Bicaz

Oamenii de afaceri se relaxează în vacanţă în locuinţele lacustre, iar în restul anului câştigă din închirierea lor către turişti

Mai citeşte şi Ziua Marinei, sărbătorită între munţii Bicazului

Pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz numărul caselor plutitoare creşte în ciuda crizei financiare.

Dacă la începutul anului, pe lac, existau 21 de astfel de imobile, acum numărul lor a trecut de 30. Cei care-şi permit casele plutitoare sunt oamenii înstăriţi din împrejurimi, care doresc să se relaxeze în larg în timpul liber. Cel mai adesea locuinţele lacustre sunt folosite în weekend şi în vacanţe.

Unul dintre primii care şi-au construit o astfel de casă este fostul şef de la Serviciul Arme şi Muniţii din Poliţia Neamţ, Virgil Stoica. Şi familia Brâuroş, deţinătoarea unei firme care distribuie îngheţată în judeţ, îşi închiriază proprietatea de pe luciul de apă turiştilor. „O casă plutitoare ca a mea costă circa 40.000 de euro. Preţul de 50 de lei pe noapte de persoană pe care poţi să îl obţii este prea mic pentru eforturile necesare asigurării utilităţilor şi a confortului“, a declarat Constantin Brîuroş.

Permise speciale pentru casele-ambarcaţiuni

O casă plutitoare diferă de una ridicată pe uscat pentru că trebuie să fie construită pe tuburi pline cu aer, care să-i susţină greutatea. Cei care deţin locuinţe lacustre au nevoie de un permis de arborare sub pavilion român. „Pentru o astfel de locuinţă, trebuie mai întâi să se depună la Oficiul de Căpitănie al Portului Bicaz un proiect şi o documentaţie tehnică. Aceste acte merg la Autoritatea Navală Română, la Inspectoratul Tehnic, unde sunt avizate, după care Căpitănia emite autorizaţia de construire“, a afirmat Vasile Ciucanu, şeful Oficiului de Căpitănie al Portului Bicaz.

După ce construcţia este finalizată, bunul trebuie înmatriculat şi înscris în Registrul de nave al căpeteniei Neamţ, după care dreptul de proprietate este atestat printr-o declaraţie notarială.

„La terminarea construcţiei, ambarcaţiunea se înmatriculează şi se înscrie în registrul de nave al căpeteniei respective. O declaraţie notarială de construire devine act de proprietate. Ele pot fi remorcate şi ancorate la mal, cu permis de acostare “, a adăugat căpitanul Vasile Ciucanu.

Proprietarii plătesc impozit la Primărie

Cei care deţin locuinţe plutitoare trebuie să se înregistreze şi la Primăria Bicaz, unde sunt impozitaţi în funcţie de suprafaţa casei. „Aceste case nu sunt înregistrate la Primărie decât după terminarea construirii, când proprietarul trebuie să plătească un impozit ca pentru o ambarcaţiune“, a declarat Constantin Catrinoiu, primarul oraşului Bicaz.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite