Case construite din cărămizi ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialele oferă o mai bună izolaţie termică şi fonică, deşi sunt mai scumpe cu 10%. Pietrenii sunt dispuşi să încerce şi alternative la materialele clasice de construcţie, pentru a avea case mai rezistente.

După ce a lucrat opt ani în domeniul construcţiilor, Marius Siderof s-a întors din Italia şi a început să ridice case din materiale ecologice. Pietreanul foloseşte cărămizi pe bază de lemn pe care le consideră mai rezistente. „Cărămida, fabricată în Austria, este din aşchii de lemn înglobate într-o compoziţie de lianţi şi are goluri la mijloc, în care, după zidire, se montează armătura şi se toarnă beton. Se zideşte simplu şi repede, iar peretele final are o rezistenţă deosebită“, afirmă Marius Siderof.


Bărbatul susţine că betonul turnat în golul din cărămizi conferă construcţiei rezistenţă pentru că lemnul şi lianţii absorb laptele de ciment, fapt ce determină şi uscarea mai rapidă a betonului. Până în prezent, a realizat patru case ecologice, dintre care două în Piatra Neamţ. Acum, Marius Siderof lucrează cu materialele eco la o construcţie aflată în localitatea Preluca, din comuna Pângăraţi.


Clădirea cu două etaje va fi gata în iunie şi urmează să funcţioneze ca o pensiune. „A durat mult să săpăm groapa pentru fundaţie şi demisol. La începutul lunii decembrie aveam deja turnat primul planşeu. Acum înaintăm cu câte trei rânduri de cărămidă pe zi, adică circa 80 de centimetri înălţime“, susţine constructorul.


Costuri mai mari pentru materialele eco


Preţul unei clădiri realizate din materiale ecologice este cu până la 10% mai mare decât al uneia executate din cărămizi clasice, însă constructorul susţine că diferenţa de cost se amortizează în timp. „Pentru întreaga construcţie, cărămida a costat 24.000 de euro, dar ea oferă o foarte mare izolaţie termică şi fonică, fără să fie nevoie de alte materiale şi lucrări“, spune pietreanul.


Marius Siderof afirmă că izolaţiile din polistiren montat la exterior au o durabilitate de cel mult 20 de ani. „După un anumit timp, cei care acum şi-au placat casele sau apartamentele cu polistiren vor trebui să refacă izolaţia, pentru că aceasta nu rezisă mai mult de 15-20 de ani“, afirmă constructorul. Pe de altă parte, arhitecţii au rezerve în privinţa materialelor de construcţii noi. „Toate aceste materialele recente sunt în regulă, dacă au agrementul tehnic asimilat prin legislaţia română.  În caz contrar, pot fi nişte produse contrafăcute. Eu recomand oamenilor care ştiu ce vor materiale clasice pentru că acestea sunt verificate de mii de ani“, a declarat arhitectul Laurenţiu Dumitraşc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite