Neamţ: Casă ţărănească în mijlocul ştrandului (Galerie FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii sunt invitaţi să lase micii pentru bucatele tradiţionale

Gospodarii pregătesc plăcinte „poale-n brâu”, sărmăluţe şi mămăligă la ceaun sub privirile curioşilor.

De ziua lor, pietrenii sunt poftiţi să ia parte la renaşterea tradiţiilor moldoveneşti. În mijlocul Ştrandului Tineretului, pe lângă terasele cu mici, a răsărit o şură ţărănească din bârne de lemn. Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare”, a dorit ca sărbătoarea Sânzienelor să nu treacă neobservată şi a recreat viaţa la ţară în detaliu, folosind accesorii specifice, meşteşugite chiar de ţăranii nemţeni. Sunt expuse oale de lut, cazane, felinare, opaiţe, lămpi, covoare, cuverturi, toate autentice şi de vânzare.

Proiectul doreşte să reconstituie şi să păstreze specificul românesc. „Este nemaipomenit de frumos. Avem nevoie de aşa ceva, să ne aducem aminte de copilărie şi de unde am plecat”, consideră Ioan Boicilă, unul dintre vizitatori.

Vin vechi şi socată pentru vizitatori

Cântecul buciumului a adunat zeci de curioşi în numai câteva minute. Pe prispă, gazdele îşi cinstesc oaspeţii cu bucate alese: plăcinte „poale-n brâu”, sărmăluţe în foi de potbal şi mămăligă la ceaun. Cum gospodarii gătesc sub ochii curioşilor, pietrenii veniţi la o bere rece în ştrand au dat năvală la bunătăţile aburinde. „Nu credeam că se fac aici sărmăluţele. Au un gust aparte, de cuptor, ca la casa bunicii”, mărturiseşte entuziasmată învăţătoarea Elena Stoica.

Din cerdacul casei nu lipseşte vinul vechi şi nici băuturile răcoritoare tradiţionale oferite gratuit vizitatorilor: socata, siropul de fructe de pădure sau de brad.  Casa ţărănească este ornată cu ştergare şi covoraşe ţesute la faţa locului şi la comanda clientului. „Eu asta fac de 20 de ani şi regret că nu am cui să las moştenire meseria de ţesător”, spune cu regret Olga Mihăilă, instructor la Şcoala Populară de Arte din Pipirig.

Au fost prezente şi familii de meşteri din Bucovina care şi-au expus obiectele sculptate în lemn. „Noi, cei bătrâni încercăm să îi învăţăm şi pe cei mai mici”, menţionează Camelia Drăgoi.

Preţurile produselor

o traistă tradiţională - 10 lei;
covor ţesut - 120 de lei metrul pătrat;
o lingură de lemn - 10 lei;
o porţie de sarmale - 5 lei; 
o plăcintă - 3 lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite