Carnea pentru Paşte, mai scumpă cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesatorii se plâng că vânzările au scăzut la aproape jumătate, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Postul Paştelui ţine mezelurile pe rafturi. Pentru a scăpa de faliment, producătorii anunţă că vor majora preţurile la carnea pe care pietrenii o vor cumpăra pentru Sărbători.  

Primele patru săptămâni din cel mai lung post al anului au adus tot mai puţini clienţi în faţa galantarelor doldora de carne proaspătă şi mezeluri. „Este tot mai greu. Oamenii nu mai au bani aşa că au redus drastic coşul zilnic. Carnea a devenit un aliment de lux pe lista cumpărăturilor, iar perioada de post este şi mai grea. Abia reuşim să plătim salariile angajaţilor“, a spus Constantin Buleu, director comercial în cadrul unei firme de procesare a cărnii din judeţ.


Vânzări la jumătate


Nici administratorii magazinelor de profil nu sunt mai mulţumiţi. Pentru a salva situaţia, o parte dintre aceştia au început să comercializeze şi alte produse. „Am început să aducem şi pâine, ouă, lapte şi chiar ţigări. Dacă în perioada asta ne-am axa numai pe vânzările de carne, am da faliment înainte de Paşte“, a explicat Ionela Ciobanu, administrator la o carmangerie din cartierul Dărmăneşti.


Dacă anul trecut, în aceeaşi perioadă, reprezentanţii carmangeriilor numărau încasări zilnice de 3.000 de lei, anul acesta, abia dacă ating pragul de 1.000 de lei. „Vânzările pe luna aceasta au scăzut cam la jumătate. Dacă mă gândesc la martie anul trecut, mă mir cum mai rezistăm pe piaţă. Salariaţii sunt forţaţi să între în concediu fără plată cam o săptămână fiecare ca să putem trece de această perioadă grea“, a adăugat Ionela Ciobanu.


Carne proaspătă direct de la producători


Pietrenii vor resimţi efectele acestei scăderi bruşte a vânzărilor abia peste trei săptămâni. „Dacă nu vom creşte preţurile atunci ca să ne putem achita datoriile către furnizori vom fi nevoiţi să punem lacătul pe uşă. Preţurile la preparate de Paşte vor creşte măcar cu 20%. Din păcate tot pietrenii sunt cei care vor suferi“, a spus Nicolae Horciu, patronul unui abator.


Unii pietreni au găsit deja soluţii pentru ca de Paşte să aibă carne proaspătă. „Noi nu creştem animale, dar am fost într-o comună şi am arondat un porc de 100 de kilograme. Înainte de Paşte îl vom tăia şi ne vom găti singuri preparatele“, a spus Vasile Rotaru.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite