Caraşii şi crapii au muşcat în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai căutate iazuri sunt cele de la Negriteşti şi Lateş. O familie plăteşte 25 de lei pentru o zi de stat cu undiţele-n mână pe malul apei.  În zilele de sărbătoare şi-n weekend malurile iazului Lateş se umplu de pescari amatori.

Aceştia plătesc câte 25 de lei pentru o zi de pescuit şi pot aduce cu ei nevasta sau copiii cu câte undiţe doresc, pentru că aceştia nu plătesc nimic în plus. Pescarii trebuie să ştie însă diferenţa dintre crapi şi caraşi, pentru că primii sunt protejaţi de administratorii iazului. Concret, cine prinde caras îl poate lua cu el acasă sau îl poate frige pe loc, însă dacă un crap muşcă momeala, acesta trebuie eliberat.

Reţete de pescuit

La Negriteşti se pescuieşte fără restricţii, dar o zi „pe baltă“ costă 40 de lei. Aici, cei mai norocoşi pot prinde chiar şi şalău. „Azi am prins un şalău la râmă, dar cred că mai mult din greşeală. Dacă vrei să prinzi acest soi de peşte, trebuie să ştii că este răpitor. Totuşi, nu trage la linguriţă, ci mai ales la peştişor viu sau la vobler (peştişorii artificiali din silicon, viu coloraţi - n.r.)“, ne spune Eugen Ignat unul dintre cunoscătorii bălţii.

Pescarul şi-a prezentat metoda care i-a dat rezultate. A aliniat pe malul apei trei undiţe, folosind drept momeli râma de gunoi şi mămăliga. O singură undiţă era cu plută, pentru că vântul stârnea valuri şi făcea dificil modul acesta de pescuit. În schimb, cu celelalte trei reuşea să scoată cam din 15 în 15 minute câte un caras frumuşel, de 400-500 de grame. Şi-a perfecţionat metoda în trei ani de când vizitează „balta“.

Succesul stă în mămăligă

„Mămăliga trebuie făcută din amestec de făină de porumb şi grâu, pentru ca să nu se desfacă prea repede în apă. Unii pun în mămăligă şi ouă, pentru a-i mări consistenţa, şi diferite arome care ademenesc peştii“, explică Daniel Moraru, un alt pescar cu experienţă. Şi începătorii au avut ieri parte de norocul lor proverbial. Ciprian Ţărnă, venit pentru prima dată la pescuit, a scos din apă un şalău şi s-a speriat atât de tare, că nu ştia ce să facă. Lung şi subţire, şalăul semăna mai degrabă cu un şarpe de apă decât cu un peşte.

Deşi ar mai fi vrut să rămână, pentru că plătiseră pentru toată ziua, pescarii au fost nevoiţi să fugă de pe malul iazului în jurul orei 15.00 pentru că s-a stârnit o ploaie rece şi vijelioasă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite