Capcane din gheaţă sub stratul de zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenii merg cu ochii în patru pe trotuar ca să nu alunece
Pietrenii merg cu ochii în patru pe trotuar ca să nu alunece

O simplă plimbare prin oraş a devenit un coşmar pentru oameni. Ei ştiu când pleacă de acasă că este posibil să ajungă la spital cu fracturi. Zăpada şi gheaţa sunt curăţate de 33 de muncitori.

În ultimele zile, saloanele Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) au devenit neîncăpătoare pentru pietrenii care au alunecat şi şi-au rupt oasele. „În prima zi a săptămânii, şase persoane au ajuns la Urgenţe după ce au căzut pe gheaţă. Marea majoritate sunt trecute de 40 de ani şi au ajuns la noi cu traumatisme la membrele superioare şi inferioare“, a detaliat Gabriela Chitoşca, asistent şef la Unitatea de Primiri Urgenţe.


O situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi la sfârşitul weekend-ului trecut. „Am căzut sâmbătă pe gheaţă în centrul oraşului. Am fost la spital şi mi-am făcut radiografia la coaste. Acum mă doare, dar nu am ce să fac. Mă rog numai să nu mai cad“, ne-a povestit Mariana Muraru, de 57 de ani. La spital ajung în medie zece persoane, dar medicii cred că numărul accidentaţilor este mai mare.

Mulţi ghinionişti preferă să se trateze acasă. „Ce rost are să mă duc la spital? Şi aşa oamenii de acolo sunt supraaglomeraţi. Eu am căzut în cot în faţa scării. S-a umflat mâna, dar am stat cu comprese şi a trecut“, a spus Andreea Atudorei, 29 de ani.

Pungi de sare şi lopeţi
De curăţarea trotuarelor din zona centrală a oraşului se ocupă 33 de angajaţi de la Salubritas, dar aceştia nu par să facă faţă ninsorilor din ultima vreme. „Ne ocupăm cu degajarea zăpezii în zonele unde sunt treceri de pietoni, la scările de acces, pe poduri şi podeţe. Totul se face în limita personalului pe care îl avem“, a spus Tatiana Ciucanu, directorul societăţii Salubritas.

La intrarea în bloc, asociaţiile de proprietari ar fi cele responsabile cu îndepărtarea zăpezii, potrivit Hotărârii de CL nr. 9/2007. „La noi s-au pus afişe la scară să ieşim să ne curăţăm singuri zăpada. Noi plătim şi femeie de serviciu, însă se pare că nu e suficient. Ar trebui să ni se dea măcar o lopată ceva“, a cerut pietreanul Mihai Bucur. Este curat doar în faţa magazinelor unde angajaţii ies zilnic înarmaţi cu lopeţi şi pungi de sare pentru a dizolva stratul de polei de sub zăpadă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite