Bugetele comunelor, postate pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul Neamţului ameninţă cu amenzi primarii care nu pun pe site informaţiile importante pentru localnici. Edilii spun le-ar trebui şi fonduri pentru a contracta firme specializate.

Prefectul de Neamţ le-a cerut primarilor din judeţ, la finalul săptămânii trecute, să publice pe site-urile unităţilor pe care le conduc proiectele de buget, comunicările şi bugetele aprobate. În caz contrar, riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Cererea este însă greu de pus în practică în cazurile primăriilor care nu au încă o pagină de internet. „În acest moment, avem în judeţ 9 unităţi administrativ-teritoriale care nu au pagină de internet şi 69 care nu au conturi de utilizator pe pagina de internet a Ministerului Administraţiei şi Internelor“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Cererea a fost înaintată de Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar angajaţii Prefecturii Neamţ trebuie să verifice acum în ce măsură s-au conformat primarii. „În primul rând, vom vedea dacă în localităţile unde primăriile nu au site propriu există conexiune la internet, după care, în cazul celor care au deja pagină de internet, trebuie să verificăm şi dacă sunt postate toate datele“, a adăugat Amalia Penu. Dacă la Alexandru cel Bun site-ul este administrat de unul dintre angajaţi, la Rediu primăria a contractat o firmă specializată pentru asta.

„Avem un contract încheiat cu o firmă şi plătim 1.000 de lei anual pentru administrare“, a spus primarul Vasile Motfolea.

Ar face, dar n-au cu ce

Cei care nu au intrat încă în spaţiul virtual sunt primarii din Brusturi, Drăgăneşti, Dulceşti, Ghindăoani, Oniceni, Piatra Şoimului, Stăniţa, Timişeşti şi Ţibucani. „Noi am intenţionat să facem pagină de internet încă de la începutul anului trecut, însă nu am avut fonduri. Sperăm să avem fonduri măcar în acest an, dar, momentan, vâslim cum putem“, a spus Ioan Sârbu, primarul comunei Ţibucani.

Edilii pot opta pentru oferta unor companii care au conceput un proiect destinat tuturor instituţiilor de stat. „Oferim găzduire şi administrare gratuită instituţiilor publice. Dacă nu au un domeniu propriu, îi putem găzdui gratuit pe un subdomeniu oferit de noi“, a spus Ciprian Baluş, coordonatorul proiectului.

Ce spune legea
Conform Legii privind finanţele publice locale, ordonatorii principali de credite ai instituţiilor publice locale au obligaţia să publice pe pagina de internet a unităţii proiectele bugetelor supuse consultării publice locale în maxim 2 zile lucrătoare de la supunerea spre consultare, comunicările în maxim 5 zile de la primire şi bugetele tot în 5 zile de la aprobare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite