Neamţ: Bogdan Ionescu: puştiul care îngrijeşte caii de la Baza Hipică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai tânăr sportiv de la Clubul Ecvestru din Piatra Neamţ este îndrăgostit de cai, dar şi om de bază atunci când trebuie să-i îngrijească în padocuri

Pe Bogan nu îl găseşti foarte uşor în Baza Hipică pentru că toată lumea are nevoie de el şi zbârnâie de ici-colo cu treburi ca un om mare. Cu o şapcă trasă ştrengăreşte pe ochi, tânărul apare imediat ce este chemat de un coleg.

Bogdan a acceptat interviul cu oarece emoţie şi reţinere pentru că nu este obişnuit să fie în centrul atenţiei. În plus, tânărul era preocupat  să le „facă programul” cailor. „Să fac programul înseamnă să le dau apă, ovăz, fân, să îi curăţ şi să le pregătesc harnaşamentul”, explică Bogdan.

„Bunicul m-a urcat pe cal”
Băiatul spune că a fost fermecat de cai încă de când era mic. Bunicul din partea mamei a avut întotdeauna un cal  de care se folosea în gospodărie. „Bunicul m-a urcat pe cal prima dată, când aveam vreo trei ani. De atunci, am mai încălecat vreo şase. Acum avem o iapă, «Ţuşca» îi zice, şi cu ea mă înţeleg foarte bine”, spune copilul.
În urmă cu trei ani a văzut la un post local de televiziune o emisiune despre cursurile de călărie de la Şcoala de Echitaţie a Clubului Ecvestru de la Piatra Neamţ şi a venit într-un suflet să înveţe totul despre cai. „Am făcut aici 36 de ore de curs şi, la final, am dat examenul de atestare pe care l-am luat cu nota 9 la teorie şi cu 10 la practică”, povesteşte mândru Bogdan.

„Am zburat din şa”
Băiatul nu s-a mulţumit cu hârtia care atesta că e călăreţ şi, din vara lui 2007 a continuat antrenamentele, trei zile pe săptămână, ca un adevărat sportiv care se pregăteşte de performanţă.

Între ele, muncea cot la cot cu îngrijitorii cailor. A participat şi la concursuri.„Am fost la vreo patru până acum şi cel mai bun rezultat a fost locul IV la «debutanţi», la Cupa din toamnă de la Piatra Neamţ”.

Din competiţii vin satisfacţiile, tot de acolo şi întâmplările savuroase, pe care nu le-a uitat. „Am căzut o dată de pe cal chiar la încălzire, înainte să intru în concurs. Mergeam galop şi am greşit că am lăsat calul prea aproape de obstacol. A făcut bătaia, dar s-a împiedicat, iar eu am zburat peste el. Am căzut în nisip şi nu am păţit nimic. Nu era prima oară pentru că am mai căzut şi acasă şi eram obişnuit”, spune amuzat copilul.

Întrebări şi răspunsuri
Când ai sărit prima dată călare peste obstacole călare? 
B. I.: Nu am cum să uit când am făcut prima săritură: chiar în ziua aceea s-a născut sora mea mai mică, care are acum doi ani şi cinci luni. Nu mi-a fost frică pentru că am avut instructori buni şi eram oricum învăţat cu caii.

Ce vrei să realizezi cu sportul pe care îl practici?
B. I.: Vreau să ajung un călăreţ de performanţă şi să câştig concursuri cum e cel de la Piatra Neamţ. Şi meseria de antrenor e frumoasă, dar mai mult mi-ar place să călăresc în competiţii.

ce-i place
În afara pasiunii pentru cai şi călărie, Bogdan are hobby-urile pe care le are orice copil de vârsta lui: îi place muzica, „mai mult manelele” spune cu un aer vinovat, dar sincer, băiatul. Îi place să joace fotbal, iar la şcoală preferă orele de limbă şi literatură română, engleza şi chimia.

ce nu-i place
„Nu-mi place când cineva mă sâcâie la cap”, răspunde repede Bogdan când e întrebat. La şcoală nu e încântat de orele de matematică şi de fizică - „pentru că am o profă severă”, motivează tânărul sportiv.

Profil
Născut

9 decembrie 1993, Piatra Neamţ
Educaţie
elev în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic Transporturi Piatra Neamţ
Experienţă
trei ani de competiţii la juniori
Familie
locuieşte cu părinţii, are două surori şi un frate

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite