Neamt: PORTRET: Bogdan Puşcaşu: „Am trăit clipe de zbor extraordinare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: PORTRET: Bogdan Puşcaşu: „Am trăit clipe de zbor extraordinare“
Neamt: PORTRET: Bogdan Puşcaşu: „Am trăit clipe de zbor extraordinare“

Când are timp, administratorul oraşului zboară cu parapanta, navighează catamarane, se plimbă cu motocicleta şi face offroad.

ogdan Puşcaşu s-a remarcat în sistemul bancar, când, tânăr fiind, a fost numit director al unei bănci comerciale din Piatra Neamţ. Timp de 18 ani a avut posibilitatea să se perfecţioneze în acest domeniu participând la numeroase traininguri de specialitate.

În urma unei propuneri sosite în primăvara acestui an a acceptat funcţia de city-manager al oraşului Piatra Neamţ. „Îmi plac provocările şi cred că este bine pentru cineva care are pretenţii de la el să facă schimbări şi să încerce domenii noi de activitate", mărturiseşte Bogdan.

Atras de zbor

În 1993 a fost prima dată tentat să încerce sporturile ceva mai periculoase. Din întâmplare sau din curiozitate, a început cu zborul. „Urcam pe Ceahlău cu familia şi am văzut un bărbat cu un rucsac mare în spate care urca alături de noi. Sus, pe platou, a venit direct la mine să mă roage să-l ajut să decoleze cu parapanta şi i-am spus că-l ajut, dar numai cu condiţia să mă înveţe şi pe mine", povesteşte city-managerul.

A zburat de nenumărate ori cu parapanta, cu deltaplanul în dublă, cu planorul şi cu motoparapanta. A luat şi premii, dar s-a şi implicat în organizarea a cinci competiţii naţionale de zbor liber în parteneriat cu aeroclubul CS „Vega" din Piatra Neamţ. „Am trăit clipe de zbor extraordinare. În plus, am avut ocazia să văd aproape toată zona montană din România".

Navighează catamarane şi face offroad

Pasionat de sporturile extreme, Bogdan Puşcaşu a obţinut un brevet pentru navigarea cu ambarcaţiuni mici şi deţine un astfel de atestat şi pentru zbor.

„Am fost la cursuri pentru navigarea catamaranelor şi este un sentiment extraordinar. Te foloseşti de vânt, este exact aşa cum era atunci când strămoşii noştri foloseau natura!", se destăinuie Bogdan Puşcaşu. Şi-a achiziţionat motocicletă, a ieşit la întâlnirile cu motocicliştii din oraş şi se bucură de fiecare plimbare cu ceva mai multă adrenalină.

Cu mai bine de doi ani în urmă a descoperit offroad-ul. Şi-a cumpărat o maşină de teren, i-a făcut numeroase modificări şi a început să facă trasee în păduri. „Offroad-ul e un sport mai cuminte, îi iau şi pe băieţii mei cu mine. Totul este să respecţi natura şi prin sportul acesta ai ocazia să petreci cât mai mult timp în mijlocul ei", mărturiseşte edilul.

În formula unui echipaj format din două maşini, Bogdan Puşcaşu a câştigat etapa de Campionat Naţional de la Gura Humorului.

întrebări şi răspunsuri

Cum vi se pare trecerea de la sistemul bancar la administraţia publică?

Foarte interesantă! Acum mă ocup de strategie, ceea ce nu aveam posibilitatea să fac la bancă. E mai greu din cauza birocraţiei, dar îmi place datorită faptului că am puterea de a schimba lucrurile în oraş.

Cum faceţi trecerea de la treburile pragmatice de la Primărie la pasiunile nebuneşti?

Pasul este uriaş... Când sunt finanţist mă canalizez pe muncă, iar când sunt în natură şi practic sporturile care îmi plac mă regăsesc! Sunt două lumi care nu au nimic în comun. Sunt total diferite!

ce-i place

Bogdan iubeşte călătoriile. A fost impresionat de Germania datorită organizării şi seriozităţii şi i-a plăcut mult Elveţia, pentru curăţenie. De mulţi ani colecţionează vinuri vechi. „Unele vinuri le cumpăr, altele le primesc de la prieteni!", spune city-managerul din Piatra Neamţ. În timpul liber preferă plimbările în natură, alături de cei doi fii ai săi.

ce nu-i place

„Îmi displac oamenii care merg la iarbă verde şi uită să strângă gunoaiele după ce pleacă", declară dezamăgit Bogdan Puşcaşu. De asemenea, detestă oamenii care împrumută bani şi refuză să mai răspundă la telefon când trebuie să-i înapoieze.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite