Blocurile de gheaţă înghit râul Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungimea gheţurilor depăşeşte 5 kilometri, iar tendinţa este de creştere. Fenomenul „zăpor“ apare când temperaturile scad drastic

Podul de gheaţă de pe râul Bistriţa, la intrarea în judeţul Neamţ, a început să se formeze de la finele săptămânii trecute şi a crescut cu aproape un kilometru la fiecare 24 de ore. Pe 31 ianuarie, era zăpor pe 5,25 de kilometri, aglomerările de gheţuri având grosimi de până la un metru, cu ochiuri şi canal de curgere pe circa 15% din lungimea tronsonului.

Pericol la dezgheţ

„În momentul de faţă, zăporul este format în cea mai mare parte dintr-o gheaţă pufoasă care se întăreşte în timp, sub influenţa temperaturilor nocturne negative. Zăporul a avut şi o lungime de 25 de kilometri în anii trecuţi“, spune Stelian Mihăilă, inginer şef la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ. Autorităţile locale din cele trei comune riverane monitorizează evoluţia fenomenului care se manifestă în amonte de lacul de acumulare Izvorul Muntelui, mai ales că din amonte curge zai pe 70% din suprafaţa apei.„Problemele pot apărea la dezgheţ şi mai ales dacă grosimea blocurilor de gheaţă ating 4 metri“, spune prefectul Mihai Archip.

Zăporul de pe Bistrița format în Neamț se apropie de un metru grosime

Fenomenul de zăpor a apărut pe râul Bistrița la intrarea în Neamț

În astfel de situaţii, singurele măsuri care pot fi luate sunt evacuarea populaţiei din zonă, aşa cum s-a întâmplat în decembrie 2009. Pentru reducerea riscului de inundaţii pe acest sector al Bistriţei, în februarie anul trecut a început o lucrare complexă licitată de firma Lescaci din Negreşti Oaş. Conform proiectului, digurile de pe malul Bistriţei ar trebui să se întindă pe 15,6 kilometri, pe raza comunelor Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca. Investiţia Administraţiei Bazinale „Siret“ e de 36 de milioane de lei şi ar trebui finalizată în 2013, dar anul acesta s-a realizat doar unul din cele cinci tronsoane, pe o lungime de 1,5 kilometri.

Soluţie inedită, greu de aplicat

Valentin Ciaglic, fost hidrolog şef la staţia din Piatra Neamţ, le-a propus anul trecut autorităţilor o soluţie de eliminare a zăporului. El susţine că apa râului care se infiltrează în subteran şi reintră apoi în albie poate creşte temperatura Bistriţei astfel încât să se diminueze fenomenele care stau la baza apariţiei zăporului. Ciaglic a precizat însă că, pentru a fi eficiente, măsurile pe care le are în vedere trebuie făcute încă de pe teritoriul judeţului Suceava.

Intră pe neamt.adevarul.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi evenimente din Neamţ!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite