Neamt: Blocuri izolate pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Blocuri izolate pe cont propriu
Neamt: Blocuri izolate pe cont propriu

După data de 17 octombrie, astfel de lucrări vor lua mai mult timp, iar costurile vor creşte.

Pietrenii cu simţ practic n-au mai aşteptat să fie incluşi de Primărie pe lista imobilelor reabilitate termic şi au decis să-şi pregătească singuri locuinţele pentru sezonul rece. Oamenii au luat legătura cu firme de construcţii, au negociat preţurile lucrărilor şi şi-au izolat termic apartamentele.

„Am pus bani cu vecinii de pe o coloană a blocului şi am plătit, în rate, 3.200 de lei de apartament. O să vedem efectul la iarnă, dar sigur nu voi mai pierde căldură prin pereţi", spune Ioan Rebegea, proprietarul unui apartament din cartierul Precista. „Preţurile pe care le practicăm sunt de 60 de lei pe metrul pătrat, cu materialele noastre. Montăm polistiren gros de zece centimetri", spune Nelu Dabija, patronul unei societăţi de construcţii. Ofertele pot urca şi până la 80 de lei pe metrul pătrat reabilitat, în funcţie de etajul la care se află apartamentul.

Reguli mai drastice pentru izolarea termică

Creşterea numărului de clădiri la care s-au făcut lucrări de reabilitare termică a fost favorizată şi de un cadru legislativ mai permisiv, care a uşurat mult procedura de lucru.

Astfel, legea construcţiilor excepta de la autorizare repararea anvelopei termice. „Toţi au spus că repară anvelopa termică, dar făceau, de fapt, izolarea blocului. Pentru autorizarea acestor lucrări vor trebui de acum înainte aduse certificate de urbanism, avize şi proiecte care vor ridica mult costurile lucrărilor", afirmă Dan Florea, arhitectul şef al oraşului.

În plus, regulamentul local aferent Planului Urbanistic General al municipiului a fost completat cu noi reguli pentru autorizarea lucrărilor de reabilitare energetică a anvelopei şi a acoperişului clădirilor de locuit, aplicabile din data de 17 octombrie. „Noi punem condiţia ca izolarea termică să se facă pe o linie sau o coloană a blocului, iar faţadele să nu fie văruite în culori stridente. Cei care îşi fac pe cont propriu astfel de lucrări trebuie să-şi dea şi acceptul să contribuie la cheltuieli comune dacă blocul va intra în programul guvernamental de reabilitare", subliniază arhitectul şef al oraşului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite