Biserică-monument sluţită cu burlane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Filimon (foto), specialist în arhitectură bisericească, este scandalizat de burlanele de la Văleni
Constantin Filimon (foto), specialist în arhitectură bisericească, este scandalizat de burlanele de la Văleni

Specialiştii de la Direcţia de Cultură spun că vor lua măsuri împotriva preotului. Poliţiştii au început de asemenea o anchetă.

Biserica de lemn din cartierul Văleni al oraşului Piatra Neamţ, monument arhitectonic, a fost „modernizată“ de preotul paroh după un proiect propriu, asupra căruia nu s-a consultat cu nimeni.


Patru aparate de aer condiţionat au fost ţintuite pe lemnul exterior, vechi de circa 500 de ani. În plus, lăcaşul de cult a fost branşat la reţeaua de electricitate, iar contorul şi cablurile au fost lăsate la vedere, pe acelaşi lemn vechi. Două burlane din tablă, vopsite strident, sluţesc şi ele faţada monumentului. „Am montat instalaţiile de aer condiţionat în urmă cu mai mulţi ani. Nu am avut niciun fel de aviz, pentru că nu ştiam că este nevoie“, a declarat Gheorghe Cârlan, preotul paroh.

Icoane cunoscute în toată ţara
Motivul pentru care s-a pus aer condiţionat în biserica de lemn ţine, conform preotului, de nevoia de confort. „Este adevărat că biserica este monument istoric, dar în acelaşi timp noi ne desfăşurăm activitatea în ea. Avem şi noi nevoie de aerisire“, a încheiat preotul Cârlan. Specialiştii sunt de părere că este vorba despre o agresiune asupra clădirii de patrimoniu. „Nu suntem împotriva soluţiilor pentru funcţionalitatea spaţiilor, dar acestea se pot găsi consultând specialişti. La Văleni a fost o iniţiativă personală a preotului, pe care noi o dezavuăm. Vom interveni şi vom căuta soluţii“, a încheiat Adrian Alui Gheorghe, şeful Direcţiei pentru Cultură Neamţ. Recent, pe la biserica de lemn a trecut şi o echipă de poliţişti şi specialişti în protejarea patrimoniului, care consideră că intervenţiile nu sunt în regulă şi se pregătesc să înceapă o anchetă care s-ar putea lăsa cu sancţiuni penale.


Biserica a fost construită în timpul domnitorului Petru Rareş, fiind extinsă în 1560 de către Alexandru Lăpuşneanu. Peste 150 de icoane provenite de la Văleni sunt expuse acum în colecţii personale şi muzee.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite