Neamt: Bidoanele din plastic urâţesc Lacul Bicaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Bidoanele din plastic urâţesc Lacul Bicaz
Neamt: Bidoanele din plastic urâţesc Lacul Bicaz

La barajul de la Bicaz apa a adunat şi în această vară milioane de PET-uri aruncate neglijent de turişti şi localnici.

Fenomenul este totuşi mai redus faţă de anii precedenţi, datorită campaniilor de strângere a deşeurilor plutitoare, precum şi absenţei ploilor torenţiale, care aduceau toate deşeurile adunate pe malurile Bistriţei. Bidoanele de plastic pot fi văzute peste tot:  în zonele pe unde circulă turiştii, la marginea satelor, precum şi în locul în care se varsă afluenţii lacului.

La vărsarea pârâului Buhalniţa, în lac, am găsit o vacă păscând liniştită printre sute de bidoane. Primarul comunei Hangu, de care aparţine zona, ne spune că a demarat un program de colectare a deşeurilor menajere din gospodăriile oamenilor şi că a întâmpinat destule greutăţi.

Firmele de salubritate nu-şi fac treaba

„Anul trecut am avut contract cu o firmă neserioasă din Piatra Neamţ, care nu-şi făcea treaba. Anul acesta am schimbat operatorul şi sperăm să meargă mai bine. Oamenii nu sunt prea bucuroşi că trebuie să plătească câte 5 lei pe lună pentru gunoi, dar le-am spus că altfel nu se poate. În plus, la noi este o zonă muntoasă, drumurile nu pot fi urcate de maşini pe toţi versanţii, dar vrem să amenajăm parcuri cu pubele, unde să aducă oamenii gunoiul“, a declarat Gavril Lupu, primarul comunei Hangu.

Nici turiştii nu respectă natura

După cum spune edilul, cele mai multe bidoane aruncate provin de la turiştii care vin să se cazeze în apropierea Bistriţei. Localnicii cred că garanţia pentru bidoanele cumpărate îi va scăpa de ruşinea mizeriei. „Eu am vorbit cu primarul de la noi şi i-am spus că numai dacă face cum era înainte, cu sticlele pentru care trebuia să plăteşti o garanţie, scăpăm de mizeria asta“, spune Chirilă Ciucanu din localitatea Buhalniţa, pensionar de la exploatări forestiere.

A colectat zeci de tone de PET-uri

Viorel Munteanu, un întreprinzător din Bicaz, colectează, din 2006, gunoaiele de pe lacul de acumulare, pe cheltuiala societăţii Hidroelectrica. „Am început cu patru ani în urmă. În 2006, am adunat 60.000 de PET-uri. În 2007 - 17 tone, iar în 2008, an în care au fost ploi puternice, am adunat 30.000 de tone de PET-uri. Anul acesta, după topirea zăpezii şi înainte de începerea sezonului cald, am adunat alte 22 de tone“, a spus Viorel Munteanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite