Neamţ: Ziua Marinei, sărbătorită între munţii Bicazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Ziua Marinei, sărbătorită între munţii Bicazului
Neamţ: Ziua Marinei, sărbătorită între munţii Bicazului

Lacul de acumulare nemţean a fost animat ieri de manifestări tradiţionale marinăreşti

Portul de pe lacul de acumulare „Izvorul Muntelui“ de la Bicaz a fost gazda unor manifestări inedite pentru o zonă montană.

Mii de spectatori veniţi din toată ţara au urmărit spectacolul organizat la Bicaz cu ocazia Zilei Marinei. Programul a început cu intonarea Imnului Naţional şi cu lansarea la apă a unei ancore ornate cu flori, în cinstea eroilor Marinei. Zeul Neptun a salutat mulţimea, iar organizatorii i-au cerut să protejeze marinarii şi să facă vremea frumoasă măcar în această zi. La întrecere s-au luat apoi hidrobicicletele, apărute mai nou pe Lacul Bicaz. De pe un ponton remorcat într-un punct cu vizibilitate bună s-au aruncat în apă îno tătorii, într-o cursă de viteză.
Atmosfera s-a înveselit la „nunta cu piraţi“. Pe pontonul ornat festiv şi plimbat prin faţa asistenţei, în jurul unui lăutar cu acordeon, tineri în costum de baie au încins hora cu mireasa şi preotul.

Apăruţi cu o ambarcaţiune uşoară şi rapidă, piraţii s-au prins mai întâi la dans, după care a început încăierarea şi aruncatul în apă. Cele două echipe ar fi trebuit să se lupte pentru salvarea miresei din valuri, dar, prinse din nou în horă, au lăsat-o în seama şalupei Poliţiei. Emoţiile au crescut la şcondrul cu purcel. Competitorii au parcurs aproximativ 12 metri pe un trunchi de copac lustruit, dat cu vaselină şi legat în continuarea prorei unui vapor, pentru a lua steguleţul roşu din vârf. După mai multe încercări terminate cu o cădere în apă, unul dintre concurenţi a reuşit să smulgă, din plonjon, steguleţul ceea ce l-a făcut câştigătorul premiului: purcelul pus la bătaie de organizatori.

Vânătoarea de raţe a fost mai simplă, căci păsările aruncate peste bord au putut fi prinse chiar şi câte două. „Când eram mic, veneam pentru trei zile pe malul lacului de Ziua Marinei, cu părinţii“, a spus Doru Pavel, spectator.

Tradiţie veche de 50 de ani

Manifestările oficiale au fost încheiate de defilarea vaselor. Tradiţia Zilei Marinei s-a instituit la Bicaz după anul 1960, când aici au apărut primele ambarcaţiuni şi primii marinari. „Anul acesta, sărbătoarea a fost afectată de criză. Se vede după numărul mai mic de participanţi“, a precizat Vasile Ciucanu, şeful Oficiului de Căpitănie Bicaz.

Este prima dată când vin la Ziua Marinei şi mi-a plăcut foarte mult, Mihaela Savin, cofetar.

Am venit cu prietenele la un suc şi pentru discoteca din aer liber, Madalina Focşa, elevă. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite