Neamţ: Cheile Bicazului vor fi scoase din beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Cheile Bicazului vor fi scoase din beznă
Neamţ: Cheile Bicazului vor fi scoase din beznă

Consiliul Judeţean vrea să introducă iluminatul public pentru a valorifica turistic zona şi pe timpul nopţii

Primii beneficiari ai investiţiei vor fi comercianţii care vând produse de artizanat şi suveniruri.

Frumuseţea sălbatică a Cheilor Bicazului nu este exploatată turistic la întreaga capacitate, consideră autorităţile din Neamţ. Preşedintelui Consiliului Judeţean, Vasile Pruteanu, a revenit în aceste zile cu amănunte despre proiectul care prevede introducerea iluminatului pe toată lungimea serpentinelor.

„Este vorba de o investiţie estimată la circa 1,4-1,5 milioane de lei. Nu e o sumă prea mare pentru a pune în valoare potenţialul turistic al zonei“, spune şeful judeţului. Vasile Pruteanu a menţionat că se lucrează deja la studiul de fezabilitate pentru demararea proiectului, iar soluţiile tehnico-financiare vor arăta mai exact ce înseamnă această investiţie.

Cum finanţarea unei lucrări de o asemenea amploare este destul de greu de susţinut doar din fondurile bugetare ale judeţului, respectiv ale Primăriei Bicaz-Chei, autorităţile din Neamţ vor solicita sprijin şi de la bugetul central.

Principalii beneficiari ai introducerii iluminatului public în Cheile Bicazului vor fi comercianţii care vând suveniruri şi produse de artizanat. „Din cauza pereţilor înalţi de stâncă, la noi se întunecă mult înainte să apună soarele. Ne descurcăm şi noi cum putem, cu lămpi sau cu lanterne, ca să mai putem vinde ceva pe seară“, se plânge unul din comercianţi. „Zona cheilor nu este traversată decât de reţeaua telefonică a Romtelecom. Avem un transformator electric în serpentine şi la cariera de calcar, dar soluţia tehnică pentru o asemenea investiţie o va oferi doar proiectantul“, declară Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz-Chei.  

Spaţii noi şi pentru comercianţii din chei

Lucrările vor începe până la sfârşitul anului şi vor fi finalizate cel târziu până în vara lui 2010. O altă intervenţie asupra monumentului natural Cheile Bicazului constă în modernizarea spaţiilor în care se vând obiecte tradiţionale.
„În iarnă vrem să amplasăm module noi pentru comercianţii din chei, prevăzute la etaj şi cu spaţii pentru odihnă peste noapte“, încheie şeful CJ Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite