Betoane eco sub statuia lui Ştefan din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fântâna arteziană din Parcul Central este construită cu bani din fondul pentru spaţii verzi de la Ministerul Mediului. Altă situaţie hilară este la Bicaz, unde aleile centrale au fost reamenajate ca parc, tot din fondul de mediu, cu unul dintre cei mai scumpi copaci, arborele de lalea.

 Parcul central din Piatra Neamţ avea o mică fântână arteziană, străjuită de Mica Sirenă, statuia dezvelită în anul 2000 de Regina Danemarcei, care a venit în vizită la poalele Pietricicăi. Ulterior, edilii au decis înlocuirea instalaţiei cu o platformă betonată aflată la nivelul solului, din care ţâşnesc jerbe de apă, pe muzică. Difuzoarele sunt amplasate în jurul fântânii arteziene.


Investiţia a fost derulată începând cu luna iulie 2009 şi a fost finanţată cu 2 milioane de lei în total, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate de milion de euro. 80% din sumă a fost alocată de Ministerul Mediului şi doar 20% de la bugetul local. „Vrem să fie ceva spectaculos şi atractiv, de aceea ne-am gândit ca fântâna muzicală să fie iluminată noaptea. Dacă muzica se va auzi doar câte două ore în câteva seri pe săptămână, luminile vor fi aprinse continuu pe parcursul nopţilor“, a declarat atunci viceprimarul Dragoş Chitic.


Unii pietreni au fost încântaţi de noua instalaţie,  iar alţii au apreciat că betoanele se extind prea mult în detrimentul spaţiilor verzi. „Sunt prea multe betoane, iar natura are tot mai puţin spaţiu pentru a respira. Acest lucru ne va afecta până la urmă“, a spus Ion Ciobanu, ecologist.

Fântâna arteziană muzicală din Piatra Neamţ a intrat în reparaţii, pentru lucrări de izolare, în septembrie 2009, la scurtă vreme după ce a fost pusă în funcţiune. În iulie 2010, o altă reparaţie neprevăzută a modificat orificiile pentru apă, astfel încât copiii veniţi la joacă în parc să nu mai poată introduce pietre în ţevi. Cu câteva zile înainte, muncitorii au fost nevoiţi să coboare becurile mai jos pentru că multe dintre ele fuseseră sparte de cei care se plimbă cu rolele peste ele când fântâna nu funcţionează. Acum, instalaţia s-a transformat din nou în şantier. Cele 25 de pompe sunt demontate, iar perimetrul este înconjurat cu un gard improvizat pentru revizia tehnică.


Fântână nouă pentru Mica Sirenă


Instalaţia din Parcul Central a fost ridicată cu 2 milioane de lei din fondurile Ministerului Mediului în locul statuii Mica Sirenă, dezvelită de regina Danemarcei. După un exil de peste un an într-un depozit al firmei de salubritate din Piatra Neamţ, statuia a fost amplasată într-un bazin conceput special în apropiere de Şcoala nr. 3. Pietrenii care vor să observe fântâna fără jeturi şi Mica Sirenă din toate unghiurile trebuie să intre pe nişte cărări de scândură în spaţiul verde pe care îl are şcoala până la trotuar.


Cosmetizări cu arbori exotici


Amenajarea a costat 18.000 de euro, după cum a explicat viceprimarul Dragoş Chitic, care a ţinut să precizeze că bugetul local a suportat doar 8.000 de euro din sumă. La inaugurare, în octombrie 2010, edilii anunţau că statuia şi bazinul reprezintă startul pentru amenajarea unui pietonal în Piaţa 22 Decembrie, dar până acum nu s-a mai făcut nimic în acest sens. Investiţiile grandomane din bani publici nu se opresc aici. Printr-un program special, Ministerul Mediului a alocat mai multor localităţi fonduri pentru amenajarea de parcuri şi spaţii verzi noi sau pentru cosmetizarea celor deja existente.


La Bicaz, vara trecută, spaţiile verzi din centrul oraşului, mai puţin îngrijite după căderea comunismului, au fost cosmetizate prin acelaşi program ministerial. Preţul amenajărilor a fost de 500.000 de lei, în care a fost inclus şi costul a 35 de arbori de lalea. Constantin Catrinoiu, primarul oraşului, nu a putut preciza ce preţ au arborii, pe motiv că proiectul nu a fost gestionat de municipalitate. Din oferta de pe internet a unei firme de profil reiese că un singur arbore de lalea costă 124 de lei, ceea ce înseamnă că toţi cei 35 de la Bicaz ar fi costat minimum 4.300 de lei. Puieţii plantaţi sunt mici, aşa că până să înflorească trebuie să treacă câţiva ani, conform specialiştilor.

Copacii de la Romsilva au preţuri modice


Arborii vânduţi prin Romsilva sunt aproape gratuiţi. „Molidul costă 0,51 de lei firul, bradul 0,415 lei, laricea sau zada 0,455 de lei, pinul negru 0,4 lei, la fel ca paltinul de munte şi frasinul. Chiar mai ieftini sunt puieţii de stejari, 0,28 de lei firul, salcâm, 0,275 de lei bucata, plop euroamerican 0,21 lei bucata sau salcie, care costă doar 0,2 lei firul“, a spus Viorel Timişescu, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite